Vensan i Brino: "Konačno se osećamo kao ljudi!" (VIDEO)

U francuskom gradu Monpeljeu juče je sklopljen prvi gej brak nakon duge borbe i oštrih protesta protiv novog zakona kojim se ova država, kao 14. na svetu, pridružuje zajednici zemalja koje su legalizovale brakove istopolnih osoba.

Venčanje Vensana Obena (40) i Brina Boila (30) održano je u gradskoj kući u prisustvu velikog broja političara ali i gradonačelnice Monpeljea, Elen Mandru, koja im je prva čestitala.

Ceremonija je uživo emitovana na televiziji a 130 novinara akreditovalo se da prati događaj. Supružnike i njihove zvanice obezbeđivalo je oko stotinu policajaca budući da je grupa demonstranata pokušala nasilno da prekine ceremoniju.

(old_image)

Protivnici istopolnih zajednica demonstriraju već nekoliko nedelja, preciznije od 23. aprila kada je francuski parlament usvojio zakon o legalizaciji brakova ove vrste i pravima gej parova da usvajaju decu.

Prisustvom na proslavi u Monpeljeu, političari su poslali jasnu poruku demonstrantima i pokazali, kako je naglasila Elen Mandru, da se neće pokolebati u procesu "modernizacije države".

M.N

Pogledajte još