Pogledajte: Aljasku okovala ledena brana (FOTO i VIDEO)

Prizori iz ovog malog mesta nalikuju onima iz mnogo toplijih krajeva pogođenih razornim cunamijem, ali okruženje je bitno drugačije, u zemlji okovanoj snegom i ledom.

(old_image)

Ledenom branom (ili lednom blokadom) naziva se pojava kada se iza ledene prepreke nagomila voda, koja počinje da se preliva, probija i plavi. Većina ledenih blokova se, međutim, odlomila, što stotinama raseljenih daje nade u skori povratak. Sada, kada voda probija branu, poplavom je, međutim, ugrožen i grad Kojukuk, nizvodno od Galene.

Nikad nisam video ništa slično. A ne verujem ni da su ovi ljudi“, kaže jedan od podoficira Narodne garde Aljaske, koja je pozvana da pomogne u evakuaciji.

(old_image)

Poplava je čupala kuće i temelje i pretila je da probije nasip koji štiti aerodrom, praktično jedino suvo mesto u gradiću od 500 stanovnika, u kojem je poplava odnela puteve i potopila kuće.

Prolećne poplave u ovim krajevima nisu retkost i mnoge kuće su sagrađene na stubovima, ali ovog puta to nije pomoglo.

Grad je najpre ostao bez struje, vode i signala mobilne telefonije, a zatim je voda odnela sve pred sobom.

(old_image)

Nacionalna garda je u četvrtak uveče avionom u Ferbanks, 270 kilometara od Galene, prebacila još 32 ljudi i 19 pasa, dok su ostali stanovnici evakusani još ranije.

Nikad nisam razmišljao da bih mogao da budem žrtva. A sada sam praktično beskućnik. Ali opet, život je život“, kaže Rej (65) koji je među poslednjima evakuisan iz Galene.

Izvor: Blic

Pogledajte još