"Pozorište u kući" (VIDEO)

"Pozorište u kući" je jugoslovenska televizijska serija, snimljena u produkciji Televizije Beograd i emitovana na programu JRT-a. Prati život porodice Petrović koju čine - Rodoljub, Olga, njihov sin Borko, tašta Snežana Nikolajević i kućna pomoćnica Tina. Pored njih pojavljivali su se i Vasa S. Tajčić, Majka Vuka, Čeda Mungos i mnogi drugi... U seriji su se, kao gosti, pojavljivale mnoge tada poznate televizijske ličnosti poput Miće Orlovića, Kamenka Katića, Miljana Miljanića, Predraga Cuneta Gojkovića...

Uvodnu špicu za seriju pevali su "Sedmorica mladih", a odjavnu Đuza Stojiljković. Olgu Petrović, Rođinu ženu, najpre je igrala glumica Ljerka Draženović, a potom Stanislava Pešić. U poslednjem petom ciklusu, lik Borka, Rođinog i Olginog sina, umestoGorana Trifunovića tumači Maro Brailo.

Prva sezona serije premijerno je emitovana od oktobra 1972. do aprila 1973. godine. Zbog velike popularnosti dobila je još 4 sezone. Nakon raspada SFRJ snimljena su i dva rimejka - u Srbiji 2007. godine je snimljen rimejk pod originalnim naslovom, a u Hrvatskoj pod nazivom Kazalište u kući.

Jedan od najupečatljivijih delova serije je odnos zeta i tašte - Rodoljuba Petrovića, pravnika, koji je poreklom sa sela i koji je provincijalac po duhovnom statusu, koji nikada neće shvatiti finese otmenog ponašanja i njegove tašte Snežane Nikolajević, predratne gospođe s poreklom, čiji je jedini problem zet bez porekla. Radnja serije se odvija u beogradskom naselju Karaburma.

Autori serije bili su režiser Dejan Baja Ćorković i scenarista Novak Novak. Pored Novaka Novaka, scenario za pojedine epizode pisali su i mnogi drugi.

Pogledajte još