Spremite se: Narednih dana novo nevreme sa gradom!

0

Narednih dana, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, možemo očekivati novo nevreme sa gradom, a pritom je krajnje nepovoljna okolnost da je 80 protivgradnih stanica, od ukupno 194, ostalo bez protivgradnih raketa u toku nevremena koje je u četvrtak bilo zahvatilo Srbiju.

Kako kaže Nedeljko Todorović, meteorolog RHMZ, moguće je da u sledećih sedam dana bude ponovo nevreme sa gradom, a temperature će biti ispod proseka, piše “Blic”.

“Nemoguće je precizno odrediti lokaciju gde će se odvijati nevreme, ali statistički gledano, nevreme sa gradom retko kada dva puta pogodi isto mesto u toku godine”, navodi Todorović.

On dodaje i da je vreme “nemoguće prognozirati” do kraja, da mogu da se sagledaju parametri, ali da svakoga dana postoje nove polazne informacije, tako da su prognoze na duži period manje pouzdane.

Đorđe Kardum, pomoćnik načelnika Uprave za rizike u Sektoru za vanredne situacije MUP-a, kaže da su radarski centri i juče pre podne dejstvovali sa više od 100 raketa sa sedam stanica u Srbiji.

“Za sada imamo rakete kojima ćemo popuniti stanice koje su ostale bez njih. Ali ako nevreme naiđe istom trasom, nećemo imati dovoljno raketa”, kaže Kardum.

(Izvor: Blic)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.