Materra Mesto: Novo mesto za umetnike i kreativce u Novom Sadu

0

Novi prostor za umetnike i kreativce "Matera mesto" (MaTerra), na više od 200 kvadrata zgrade nekada čuvenog kinematografskog preduzeća "Terra film" iz Novog Sada, večeras će biti zvanično otvoren koncertom zrenjaninskog benda "Tri mačke sto godina".

Materra mesto” nastalo je na inicijativu nekoliko aktivistkinja i umetnica iz Novog Sada. Prostor je po simboličnoj ceni iznajmljen od filmske kuće “Terra film” uz podršku švedskog donatora Kvinna Till Kvinna, koji su obezbedili pomoć za narednih devet meseci rada.

Donatorke ni na jedan način ne uslovljavaju koncept, ali je ideja da nakon devet meseci “Matera mesto” postane samoodrživo mesto, za šta je potreban zajednički rad u Novom Sadu – navodi se na Facebook profilu ovog novog kulturnog mesta.

Prema navodima aktivistkinja “Matera” je mesto u kojem će se održavati različite vrste radionica, susreta, diskusija, muzičkih nastupa, filmskih projekcija, javnih snimanja, a postojaće i kafe.

Inicijative i potreba za prostorima u kojima će se negovati alternativna kultura u Novom Sadu se javljaju sve češće, a jedan od najzapaženijih pokušaja stvaranja ovakvog mesta bilo je skvortiranje kasarne “Arčibald Rajs” početkom 2012. godine.

Izvor: Beta

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.