Beđik i Stojić šampioni Evrope

Srpski reprezentativci bili su ubedljivi u finalnoj trci i trijumfovali sa vremenom 7:02,59, ispred posada Poljske (7:04,78) i Holandije (7:08,27).

Ovo je prvo evropsko zlato za srpsko veslanje posle šest godina i trijumfa Stojića i Gorana Jagara na šampionatu u Poljskoj 2007.

Srpski reprezentativci su izjavili da su titulu prvaka Evrope na šampionatu u Sevilji osvojili zahvaljući dobroj taktici i sjajnim pripremama u toku sezone.

"Gotovo šest meseci smo vežbali za današnje finale. U kvalifikacijama smo izveslali najbolju trku ove sezone koja nam je zbog vremena pokazala da imamo brzinu i kvalitet. Francuzi, olimpijski viceprvaci i pobednici prvog ovogodišnjeg Svetskog kupa u Sidneju, bili su lošiji od nas u petak, ali smo i u finalu pokazali da to nije bilo slučajno. Držali smo se od početka do kraja finala svoje taktike, koju smo razrađivali i na Izbornoj regati u Plovdivu i na Internacionalnoj regati u Italiji", rekao je Stojić.

Stojić i Beđik su odlično startovali u finalu. Posle prvih 500 metara bili su na drugoj poziciji, odmah iza Italijana Kostanca i Kostalda koji su najbolje povukli. Na ulasku u drugu polovinu trke srpski čamac je izbio na čelo i tu ostao do samog kraja.

"Posle prvih 500 metara smo pojačali ritam jer smo znali da je sredina trke naš glavni adut. Kada smo u poslednjih 500 metara ušli sa gotovo tri sekunde prednosti u odnosu na drugoplasirane Poljake nismo smeli i hteli da bilo kome prepustimo tron. Čamac je sve vreme odlično išao i sigurno smo veslali ka zlatu. Poljaci, osvajači srebra, bili su jedini koji su mogli da nas prate", dodao je Stojić.

Za razliku od njega, koji je navikao na velike međunarodne uspehe 24-godišnjem Beđiku zlato u Sevilji je ubedljivo najveći uspeh u dosadašnjoj karijeri.

"Imao sam ogromnu želju da osvojim zlato ali se iskreno nisam nadao da možemo do trona u konkurenciji kakva je bila u Sevilji. Ipak, naša taktika je još jednom donela uspeh. Od početka do kraja smo se držali svog plana, nismo odreagovali na beg Italije na početku. Kada smo posle prve četvrtine trke počeli da dodajemo gas niko nije imao snage da nas isprati i već posle 1.500 metara sam pomislio da nam je zlato nadohvat ruke. Tako je i bilo. Presrećan sam", rekao je Beđik.

On je dodao da odličje u Sevilji predstavlja veliku motivaciju za naredna takmičenja.

"Ima još detalja koje možemo da popravimo i nadam se je ovo samo najava još većih uspeha na međunarodnoj sceni", poručio je Beđik.

Uspeh dvojca bez kormilara u Španiji je prvo evropsko zlato za srpsko veslanje posle šest godina i trijumfa Stojića i Gorana Jagara na šampionatu u Poljskoj 2007.

Četverac bez kormilara Miljan Vuković, Goran Jagar, Milioš Vasić, Radoje Đerić EP u Sevilji završio je na sedmom mestu, pošto je pobedio u B finalu. Teški četverac je trijumfovao s vremenom 6:27.76 ispred posada Francuske (6:33.52), Turska (6:35.29), Norveške (6:35.79) i Rusija (6:48.71).

Iva Obradović je zauzela osmo mesto u ukupnom plasmanu u ženskom skufu, jer je u B finalu zauzela drugo mesto ( 8:38.23).

U B finalu dubl skula Marko Marjanović i Aleskandar Filipović bili su treći sa vremenom 6:49.61 što je bilo dovoljno za deveto mesto.

Miloš Stanojević je u B finalu lakog skifa s vremenom 8:05.21 zauzeo šesto mesto.

(Tanjug)

Pogledajte još