Sednica Vlade o štednji odložena za sutra

U kratkom saopštenju nisu navedeni razlozi za otkazivanje sednice, na kojoj je prema prethodnoj najavi ministara trebalo da se razgovara o ekonomskim merama za prevazilaženje krize i prevelikog budžetskog deficita. Beta prenosi da je sednica otkazana zbog obaveza ministara i da će biti održana u četvrtak kada se inače održavaju redovne sednice Vlade.

Sastanak trojice lidera vladajuće koalicije, Ivice Dačića, Aleksandra Vučića i Mlađana Dinkića, završen je juče popodne bez dogovora o strategiji ekonomskih rezova.

Ipak je postignuta načelna saglasnost da se pitanje rekonstrukcije i vanrednih parlamentarnih izbora razmatra tek posle odluke Evropskog saveta o datumu za početak pristupnih pregovora, piše današnja štampa.

Na današnjoj sednici vladi je trebalo da se nastave razgovorimo o ekonomskim merama koje treba preduzeti da bi se smanjio deficit.

Prema pisanju ''Naših novina'', sastanak su obeležile oštre polemike i nesuglasice učesnika koje su najvidljivije na pitanju smanjenja plata, ali i kod sudbine javnih preuzeća u restrukturiranju.

''Novosti'' pišu da se vodeća trojka saglasila da ne bude smanjivanja socijalnih davanja i penzija, ali da još postoje različiti predlozi o tome čije bi sve koverte u javnom sektoru trebalo da budu stanjene.

Jedna od ideja, prema ''Novostima'', za koju se zalaže ministar Dinkić, jeste da se smanjuju plate u administraciji na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou, ali postoji računica da tu ne bi bile ostvarene potrebne uštede.

Dinkić je naglasio i da će racionalizacije u javnom sektoru biti, kao i ograničavanja broja zaposlenih i predočio da se za taj posao upravo razrađuju mere i najavio da će u junu biti napravljen registar svih zaposlenih u javnom sektoru.

Šefovi tri vodeće partije u Vladi razmatrali su i strategiju za neke od najvećih javnih preduzeća, ali nikakva konkretna odluka nije doneta. Pitanje sudbine Telekoma, protiv čije su prodaje Vučić, ali i premijer Dačić, a Dinkić za usvajanje - do daljeg je ostalo otvoreno.

Prvi potpredsednik Vlade protivi se prodaji ovog preduzeća, iako bi Srbija sada mogla da dobije više novca nego što je nuđeno prethodnoj vladi, jer ne postoje projekti u koje bi taj novac bio uložen. Na istoj liniji je, pišu ''Novosti'', premijer Dačić, koji smatra da ''ne sme biti prodaje važnih državnih resursa da bi se pokrile rupe u budžetu''.

Vučić je obavestio svoje partijske kolege da se protivi prodaji Telekoma i opomenuo ih da ne smeju ''da razmišljaju o uskim interesima''.

''Ne smemo da se ponašamo kao što se ponašao DS, da se začaurimo u uskostranačke feude i brinemo samo o ličnim interesima. Srbija i njeni građani su ispred svih nas i moramo da razmišljamo šta je najbolje za nas'', rekao je Vučić, prenose ''Novosti''.

Naprednjaci traže da se što pre uspostavi jača fiskalna disciplina,da se smanji rashodna strana budžetaa, da se radi na poboljšanju investicione klime i sprovede efikasna reforma javnih preduzeća, državne uprave i reši pitanje firmi u procesu restrukturiranja.

''Novosti'' navode da bi na današnjoj sednici Vlade moglo da se nađe i pitanje izmena nekih od zakona iz oblasti rada i penzijskog sistema, zarad neophodnih ušteda u budžetu.

Prema pisanju ''Naših novina'', trojni sastanak lidera vladajuće koalicije odužio se ne samo zbog teške ekonomske situacije, već i zbog nesugasica i oštre polemike učesnika.

Osnov nesaglasja trojice lidera je najvidljiviji kod plata, ali i kod sudbine javnih preduzeća u rstrukturiranju, navode ''Naše novine''.

Prema tim novinama, Vučić traži da se 170 preduzeća u restrukturiranju što pre skinu sa državnog budžetai, jer se za njih izdvaja 700 miliona godišnje. Dinkiću, kako se navodi, ovo ne odgovara, jer su u velikom broju tih firmi njegovi kadrovi.

Sastanci o neophodnim ekonomskim merama biće, kako je najavljeno, nastavljeni narednih dana.

''Dobra vest je što sastanci vode kompromisu, a ne razdoru unutar vladajuće koalicije'', citira ''Politika'' sagovornika iz jedne od vladajućih stranaka koji tvrdi da će sastanci biti intenzivirani kako se približava dobijanje datuma za početak pregovora s EU.

Izvor: B92, agencije

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.