Padavine dobre za žita, ali loše za voće i povrće

Kako je agenciji Beta rečeno u RHMZ, trenutni vremenski uslovi, česte padavine i povećana vlažnost vazduha, pogodovale su razvoju korova i biljnih bolesti, pa je zato neophodna primena mera nege i zastite biljaka.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) saopštio je u utorak da su obilne padavine dobre za ozima žita koja se nalaze u fazama nalivanja zrna, kao i za jare ratarske kulture koje su intenzivnom porastu, ali ne pogoduju voću i povrću koji se nalaze u fazi zrenja, jer se smanjuje kvalitet ploda i ometa berba.

Kako je istaknuto, u većem delu zemlje stvorili su se uslovi za infekciju vinove loze plamenjačom i crnom truleži, dok su na voću dugi periodi vlaženja lista stvorili uslove za infekcije plamenjačom i monilijom.

Iz RHMZ su naveli da je u mnogim zasadima jabuke registrovano prisustvo simptoma bakteriozne plamenjače (ervinije), čadjave krastavosti plodova i crne lisne pegavosti, a pojava bolesti nakon obilnih kiša i grada utvrdjena je i kod šećerne repe, paprike, paradajza i krompira.

Beta

Pogledajte još