Novosti: Datum Srbiji tek u oktobru

Tada bi trebalo da bude gotov novi izveštaj Štefana Filea o napretku naše zemlje.

Kako saznaju "Novosti", šefovi država i vlada EU najbliži su ovakvom scenariju. Odluka Evropskog saveta 28. juna najverovatnije će sadržati i klauzulu da se datum zvaničnog početka pregovaranja može odlagati, ukoliko se proceni da implementacija sporazuma Beograda i Prištine ne ide očekivanim tempom.

Na ovaj način, bile bi pomirene različite struje unutar same EU, odato priznanje Srbiji za ogroman napredak u normalizaciji odnosa sa kosovskim Albancima, ali i zadovoljena Nemačka, država koja ima najtvrđi i presudni stav kada je reč o našim evropskim integracijama.

Prema informacijama "Novosti", frakcija vladajuće nemačke koalicije CDU-CSU, koju predvodi Andreas Šokenhof, spremna je da u Bundestagu prihvati preporuku svoje vlade da se Srbiji odobri početak pregovora, ali će insistirati da kancelarka Angela Merkel na Evropskom savetu tačan datum uslovi primenom briselskog sporazuma.

Srpski državni vrh, međutim, očekuje da stav Evropskog saveta u junu bude jasan i nedvosmislen. Premijer Ivica Dačić ne očekuje "uslovne datume", a vicepremijerka Suzana Grubješić kaže za "Novosti" da je neophodan pozitivan pristup, bez dodatnog uslovljavanja:

"Samo na taj način postiže se dalji napredak na evropskom putu".

Direktor Kancelarije za evropske integracije Milan Pajević potvrdio je da će Evropski savet, najverovatnije, umesto tačnog datuma, naložiti EK da preduzme korake neophodne za početak pregovora.

"U suštini, datum i zeleno svetlo za započinjanje tehničke pripreme pregovora su ista stvar. U slučaju tog, pozitivnog scenarija, Evropska komisija bi utvrdila tačne smernice pregovaranja i započela takozvani skrining usaglašenosti naših propisa sa evropskim", kaže Pajević.

I Vensan Dežer, šef Delegacije EU u Srbiji, objašnjava da pregovori ne mogu početi dan posle pozitivne odluke Evropskog saveta, već da se mora pripremiti pregovarački okvir, utvrditi ključni elementi i rokovi, za šta je sigurno potrebno nekoliko meseci.

(Izvor: B92, Novosti )

Pogledajte još