VREDE I DO 10 MILIONA EVRA: Zašto su "zlatni pasoši" noćna mora za Brisel?

Od njih traži i da osiguraju da tzv. zlatni pasoš ne dobiju kriminalci. Iz Brisela stiže i poruka da državljanstvo treba dodeliti samo u slučajevima gde postoji prava veza sa dotičnom zemljom.

"Zlatni pasoš", "zlatna viza" ili "ekonomsko državljanstvo" - tri naziva za pasoš Evropske unije. Tu ulaznicu sebi mogu da priušte samo najbogatiji, ako npr. investiraju u nekretnine, državni fond ili veliki posao.

Zabrinutost u Briselu zbog takve kupoprodaje državljanstva raste, jer je porastao i broj kupaca "zlatne vize". I to za čak 20 odsto u poslednje tri godine. Zato je komesarka za pravdu Vera Jourova najavila skeniranja stanja na terenu već u septembru.

- Komesarka je targetirala 10 zemalja u kojima cena takvog pasoša varira od 275.000 evra, koliko je u Letoniji, do 10 miliona evra, koliko je u Austriji. Upozorila je da se to izdaje neselektivno, da nema kontrole - objašnjava Suzana Grubješić iz Evropskog pokreta.

Tako je Kipranin postao i ruski oligarh Oleg Deripaska, poznat i po nedavnoj istrazi o povezanosti Donalda Trampa s Rusijom.

Da bolje kontrolišu ko sve dobija državljanstvo iz Brisela više puta je upozorenje poslato Malti i Kipru.

U njihovom društvu su i Grčka i Bugarska. Iako tek kandidat za članstvo u Uniji, i Crna Gora se ranije našla na listi kritikovanih država.

- Oni i jesu bili pod upozorenjem, ali koliko vidim u julu su ponovo raspisali poziv za investitore koji će uz određenu količinu novca i neke druge uslove, odnosno dužinu boravka i drugo, moći da konkurišu za dobijanje crnogorskog pasoša tako da pretpostavljam da i njima sledi još jedno upozorenje - dodaje Suzana Grubješić.

Stručnjaci upozoravaju osim na različite finansijske mahinacije, novac koji se u tom slučaju seli lokalno, pa se i manje proverava i na druge rizike.

- Postoji mogućnost da su ta lica povezana sa različitim terorističkim aktivnostima, da su uključena u aktivnosti protiv političkog sistema ili da koriste elemente političkog nasilja, da su povezani sa špijunažom - ukazuje Saša Đorđević iz Beogradskog centra za bezbednost.

Sličnu praksu prodaje državljanstva dugo su imale karipske države, ali i Novi Zeland, Australija. Ipak, mnoge su promenile pravila igre. U Kanberi su ih značajno pooštrili.

- Bezbednosna procena - da li taj kandidat za državljanstvo, aplikant, zadovoljava sve uslove bezbednosti i to rade bezbednosne službe ili policija - dodaje Đorđević.

Kome će dati pasoš i državljanstvo, i dalje je suvereno pravo svake države članice. I to jedno od najosetljivijih. Zato pred institucijama u Briselu tek sledi ubeđivanje koliko "zlatni pasoš" može skupo da košta.

Izvor: Rts.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još