"Poplavni turisti" okupirali Prag

0

Gradske vlasti Praga morale su da zabrane prilaženje mobilnim metalnim barijerama protiv poplava, nakon nekoliko izgreda kada su strani turisti pokušali da delove barijera ukradu za uspomenu na velike poplave.

“Imamo suviše 'poplavnih turista'. Strani turisti su pokušali da razmontiraju delove barijera na Kampi. Mogli su tako da ugroze ne samo sebe i svoj život, već i celu istorijsku četvrt u centru”, kazao je vršilac dužnosti gradonačelnika Praga Tomaš Hudeček.

Barijere štite Kampu na obali reke i celu istorijsku srednjevekovnu četvrt Mala strana u centru ispod Hradčana od nabujale Vltave i reprize istorijski najtragičnijih poplava iz 2002. godine kada su Stari grad na desnoj obali i Mala strana na levoj poplavljeni.

Policija zato čuva barijere i nasipe od turista željnih takvih suvenira.

Opštinskim vlastim širom Češke glavobolju zadaju i turisti koje privlači adrenalinski sport surfovanja po nabujalim rekama, poplavljenim ulicama ili rizično splavarenje i spuštanje čamcima po Vltavi, Labi i pritokama.

Još u nedelju nekoliko nemačkih turista zabavljalo se surfovanjem na reci Berounka blizu Praga dok ih nije oterala policija, a gradske vlasti poplavljenog češkog Krumlova na jugu zemlje imaju puno posla da spreče ljude za koje je izazov da se upute čamcima na podivljalu Vltavu.

U poplavama pre 11 godina većina znatiželjnika i “poplavnih turista” samo se na veliko negodovanje poplavljenih Čeha slikala s “kulisama” potopa, ali sada se mnogi upuštaju u znatno rizičnije situacije kako bi postavili te snimke na društvene mreže ili JuTjub.

Pogledajte i kako je čehinja vozila vejbord poplavljenim ulicama.

Izvor: blic.rs

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.