OMETAJU SVAKODNEVNI ŽIVOT LOKALACA: Japan ograničava broj turista na ostrvu Triomote

Na japanskom ostrvu Iriomote u prefekturi Okinava na jugu Japana, od aprila se uvodi ograničenje broja turista na 1.200 na dan. Time će se sprečiti prekomerni turizam koji ometa svakodnevni život stanovništva i narušava lokalni eko sistem, saopštila je vlada te prefekture.

Od aprila 2023. godine, vlada prefekture Okinave planira da ograniči ukupnu godišnju poseta ostrvu Iriomote na 330.000 ljudi. Ostrvo, koje su lokalne vlasti nazvale "Galapagos istoka", popularno je zbog svoje prirodne lepote i zbog karakteristične vrste divljih mačaka koja se nalaze samo na ovom ostrvu.

Mere za sada nisu obavezne, ali su nadležni pozvani na saradnju. Pre pandemije koronavirusa, na ostrvo, koje ima oko 2.400 stanovnika, godišnje je dolazilo oko 300.000 posetilaca.

Zbog prevelikog broja turista dolazilo je do problema kao što su nestašica vode i saobraćajnih nesreća u kojima su stradale ugrožene divlje mačke. Centar za zaštitu divljih životinja Iriomotea 2008. godine je procenio da je populacija divljih mačaka ugrožena, na ostrvu je ostalo oko 100 jedinki.

Kako je saopštila vlada prefekture, takođe će se ograničiti broj posetilaca na pet prirodnih lokacija svetske baštine, uključujući mesta na kojima postoje ugrožene vrste. Ograničenja će varirati od 30 do 200 ljudi dnevno, a vlada poziva turiste da lokacije posećuju u pratnji turističkih vodiča.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još