Brisel: Sastanak završen bez izjava, nastavak sutra

Na dnevnom redu danas su bili policija i pravosuđe, učesnici sastanka nisu davali izjave.

U beogradskom timu danas su bili pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Srbije Mladen Kuribak i zamenik direktora policije Branislav Mitrović, praćeni ekspertima iz Ministarstva pravde.

Ostatak delegacije, na čelu sa savetnikom predsednika Srbije, Markom Đurićem, i koordinatorom odbora za implementaciju, Aleksandrom Vulinom, stiže u Brisel večeras.

Sa druge strane stola bili su potpredsednici kosovske vlade, Edita Tahiri i Hajredin Kuči, uz prisustvo funkcionera i stručnjaka za pojedine oblasti, dok je Evropsku komisiju predstavljao Fernado Đentilini, direktor za Zapadni Balkan u EEAS i blizak saradnik visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Pored policije i pravosuđa, danas i sutra će biti reči i o ostalim temama vezanim za sprovođenje sporazuma koji su 19. aprila parafirali predsednik srpske vlade Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači, a razgovaraće se i o struji i telekomunikacijama.

Očekuje se da ova runda, koja će se odvijati paralelno po radnim grupama na više nivoa bude izuzetno intenzivna, ne samo zbog velikog broja složenih tema, nego i zbog rokova dogovorenih na poslednjem briselskom susretu Dačića i Tačija.

Prošle nedelje je dijalog na ove teme okončan uz izvestan napredak, ali bez dogovora o mnogim važnim pitanjima, za šta zvanični Beograd krivi pokušaje prištinske delegacije da nametne rešenja koja izlaze iz okvira sporazuma.

Kako je nedavno izjavio prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, jedan od glavnih problema je što Priština traži da se srpski bezbednosni i pravosudni organi na Kosovu odmah raspuste, a da njihovi službenici zatim individualno prijave na konkurs koji bi raspisala kosovska vlada.

Aprilski sporazum, međutim, predviđa direktnu integraciju ovih struktura u bezbednosni i pravosudni sistem, bez praznog hoda između raspuštanja starih i formiranja novih struktura.

Jedno od retkih rešenih pitanja odnosi se na razmenu oficira za vezu između Beograda i Prištine.

Prema akcionom planu koji je tada parafiran, pitanja struje i telekomunikacija trebalo bi rešiti već polovinom juna, kao i obaviti mnoge tehničke pripreme za formiranje ZSO.

Izvor: Beta

Pogledajte još