Arkan napao Zvornik bez znanja Karadžića

Svedok iz čijeg iskaza proizlazi da je tada bio zvaničnik zvorničke Srpske demokratske stranke, sugerisao je da su paravojne formacije, posle zauzimanja grada, počinile zločine nad muslimanskim stanovništvom koje lokalne vlasti nisu mogle da spreče.

Po optužnici koja Karadžića (67) tereti za progon Muslimana i Hrvata iz 20 opština širom BiH, u Zvorniku su srpske snage ubile stotine muslimanskih muškaraca, uz nezakonito pritvaranje pod neljudskim uslovima, zlostavljanje, mučenje i prisilno premeštanje nesrpskog stanovništva. KW-317 opisao je i kako je, uoči napada na Zvornik, Ražnatović nazvao "izdajnicima" srpske zvaničnike koji su krenuli na pregovore sa Muslimanima.

Njegov "major Peja" "šutirao ih je i šamarao". Posle zauzimanja Zvornika, "jedina vlast bile su paravojske" koje su "hapsile, napadale" i imale "sopstvene zatvore" i od kojih su se "plašili Muslimani, ali i Srbi", s tim što Muslimane "nije imao ko da zaštiti", izjavio je KW-317.

Navodeći primer meštana sela Kozluk, svedok je izjavio da su lokalni srpski zvaničnici uspeli da Muslimane ubede da ne odlaze, iako su već bili "spakovani".

"Približavanjem" sukoba, meštani Kozluka su ubrzo "odlučili da odu" zato što "nije bilo vlasti koja bi im garantovala bezbednost".

Po optužnici protiv Karadžića, stanovnici Kozluka su kolektivno proterani preko SR Jugoslavije u Mađarsku, a potom u treće zemlje.

Svedok je naznačio da su se oni posle rata vratili u svoje selo.

Karadžića i predsednika skupštine bosanskih Srba Momčila Krajišnika, RW-317 je, po sopstvenim rečima, izvestio o tim događajima. Kako je izjavio, Karadžić je bio "veoma razočaran" i "osudio je odvajanje i zlostavljanje" muslimanskog stanovništva.

Vlasti RS i Zvornika nikada nisu zastupale politiku proterivanja Muslimana, izjavio je svedok, naglašavajući da je rat bio uzrok premeštanja stanovništva.

RW-317 opisao je i sastanak na kojem su 13. juna 1992. u Zvorniku učestvovali Karadžić i komandant VRS Ratko Mladić.

Mladić je tada zapretio da će pohapsiti sve paravojske koje se ne razoružaju ili stave pod kontrolu VRS, Karadžić je, po svedokovim rečima, insistirao na uspostavljanju civilne vlasti. Kao svoj utisak o lideru bosanskih Srba, svedok je izložio da nikada nije smatrao da se Karadžić zalaže za proterivanje nesrba niti za streljanje ratnih zarobljenika. Svedoka KW-317 sutra će unakrsno ispitivati tužilac Alan Tiger.

Optužnica Karadžića (67) tereti i za genocid u Srebrenici; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN 1992-95.

Beta

Pogledajte još