Novi zakon: Ko želi nadgradnju, moraće da odobrovolji 100 odsto komšija

Takođe, definisana je i zaštita susedskih prava koja se odnose na udaljenost od susedne zgrade i spratnost. Do sada je važilo pravilo da ukoliko se sused nije bunio tokom izgradnje kasnije nije imao pravo na žalbu.

Opštine spore
Prema važećem zakonu, svima onima koji su izgradili objekte pre septembra 2009. a nisu ih legalizovali, za upis u katastar uz uplatu oko 100 evra, dovoljno je svega nekoliko papira. Međutim, ono što se, prema saznanjima „Blica“, pojavilo kao problem je da odeljenja u lokalnim samoupravama potvrde izdaju sa zakašnjenjem, zbog čega je postupak upisa prilično usporen.

Takođe, vlasnika nekretnine od recimo 100 metara kvadratnih, legalizacija kuće po novom predlogu Nacrta zakona o legalizaciji koji je u fazi javne rasprave, koštaće najmanje 1.500 evra više nego do sada. Toliko u proseku za objekat te površine košta izrada glavnog projekta koji do sada u mnogim slučajevima nije bio obavezan.

Umesto običnog izveštaja ili zapisnika građevinske komisije, što je do sada bilo dovoljno za dobijanje građevinske dozvole, svi oni koji su do 11. septembra 2009. godine sagradili divlje objekte a u međuvremenu ih nisu legalizovali sada će morati da izdvoje više novca.

Cena izrade glavnog projekta se kreće od 12 do 30 evra po metru kvadratnom u zavisnosti od zone u kojoj se gradi. Novi rok za podnošenje zahteva za legalizaciju nije predviđen, već će se i po ovom zakonu rešavati prijave podnete po ranije važećim propisima, gde proces legalizacije nije završen. Da bi se naknadno izdala dozvola, vlasnik mora da priloži glavni projekat u tri primerka, dokaz o pravu korišćenja, svojine ili zakupa parcele, dokaz o plaćenoj naknadi za uređenje zemljišta i dokaz o plaćenoj administrativnoj taksi.

Sigurno je da će biti skuplje, jer će ubuduće biti potrebno prikupiti kompletnu dokumentaciju za projekat. Sadržina tog projekta biće posebno uređena i zavisiće od vrste i površine nekretnine. Sigurno neće biti isto za kuću od 100 kvadrata i zgradu od preko 1.000. To će biti oređeno pravilnikom koji će biti donet odmah nakon usvajanja zakona o legalizaciji“, kaže za „Blic“ pomoćnica ministra građevine Aleksandra Damnjanović. Inače, Ustavni sud je osporio delove Zakona o planiranju i izgradnji koji se odnosi na legalizaciju, zbog čega je Ministarstvo građevine pripremilo predlog novog zakona.

Izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.