Ponovno suđenje za zločin u HR

Kako je objavljeno na sajtu Apelacionog suda, prvostepena presuda Odeljenja za ratne zločine Višeg suda ukinuta je u odnosu na okrivljene Zorana Vukšića, Slobodana Strigića i Branka Hrnjaka, dok je kazna od godinu i po dana potvrđena Vladimiru Bertiću.

"U delu u kome je prvostepena presuda ukinuta i vraćena na ponovno suđenje, sadržane su bitne povrede odredaba krivičnog postupka, koje se ogledaju u tome što nema razloga o odlučnim činjenicama, a oni koji su dati su nejasni, što je i posledica pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja"
, navodi Apelacioni sud.

Četvorica bivših policajaca SUP-a Beli Manastir su juna 2012. godine proglašena krivim i osuđena na zatvorske kazne zbog ubistva najmanje šest hrvatskih civila u Hrvatskoj 1991. godine.

Zoran Vukšić osuđen je tada na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora, Slobodan Strigić na 10 godina, Branko Hrnjak na pet godina zatvora a Velimir Bertić na godinu i po.

Kako je tada presudio Viši sud, optuženi su od avgusta 1991. do kraja te godine u Belom Manastiru počinili ratni zločin nad civilima, protivzakonita zatvaranja, zastrašivanje, teror, mučenje i nečovečno postupanje.

Osuđeni su za ubistvo hrvatskih civila Adama Barića, četiri člana porodice Čičak i ubistvo nenaoružanog starca Ive Maleke.

Državno tužilaštvo Hrvatske ustupilo je 2008. godine Tužilaštvu za ratne zločine Srbije taj krivični predmet Županijskog suda u Osijeku, na osnovu Sporazuma o saradnji u gonjenju učinilaca krivičnih dela ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još