Ambasador Srbije u Turskoj povučen zbog tvitovanja?

Srpski ambasador u Turskoj Dušan Spasojević dobio je naredbu iz Ministarstva spoljnih poslova da se povuče s položaja u naredna 24 sata.

Kako B92 nezvanično saznaje, kao obrazloženje za njegovu smenu navodi se da je ambasador davao izjave za B92 i RTS bez odobrenja Ministarstva. Spasojević je inače u programu TV B92 opisivao situaciju u Turskoj i davao informacije o našim državljanima.

Na molbu da potvrdi ili demantuje tvrdnje o smeni, Spasojević je samo rekao da ne želi da komentariše dok ne bude zvanično obavešten, ali je dodao da, prema važećim propisima koje je doneo ministar Mrkić, ima pravo i obavezu kao ambasador da daje izjave kada je vanredna situacija i kada je u pitanju bezbednost građana Srbije.

(old_image)


U Ministarstvu, s druge strane, objašnjavaju da je ambasador smenjen još pre nekoliko meseci, ali da je na lični zahtev ostao duže zbog porodice.

Spasojević je potom na svom Tviter nalogu objavio da je "notorna neistina da je na lični zahtev u Ankari ostao duže zbog porodice".

On je takođe putem Tvitera rekao i da se u svom izveštavanju ograničio samo na nedvosmislen savet srpskim državljanima u Turskoj da izbegavaju mesta javnih okupljanja, dok je u drugom tvitu rekao da nije u svom obraćanju iražavao svoj jasan stav po pitanju onoga šta se dešava, odnosno da ni u jednom momentu nije izveštavao o zbivanjima.

Spasojević, kome je očigledno zamereno što i tvituje, sudećima prema komentarima na toj društvenoj mreži je na istoj toj mreži sinoć obavestio javnost da su tri suzavca bačena u dvorište ambasade Srbije u Ankari i da je sve bili pod dimom.

Spasojeviću je, nakon vesti da mu je naloženo da se hitno povuče, putem Tvitera stiglo mnogo poruka podrške, među kojima ima i onih sa domaće javne i političke scene. Vest je takođe putem Tvitera obišla svet.

(Izvor: B92)

Pogledajte još