Podneta prijava protiv Jelene Trivan

Osim poslanice DS, krivične prijave podnete su i protiv člana Upravnog odbora JP "Elektoprivreda Srbije" Živojina Vuletića i direktora Visoke poslovne škole strukovnih studija u Leskovcu Žike Stojanovića.

Kako je objavljeno na sajtu Agencije, to telo je u 2013. podnelo krivične prijave protiv Vuletića 7. marta, Stojanovića 26. marta, a Trivan 22. maja, zbog osnovane sumnje da funkcioner nije prijavio imovinu Agenciji ili je dao lažne podatke o imovini, u nameri da prikrije podatke.

Agencija je Republičkom javnom tužilaštvu podnela i pet izveštaja zbog postojanja osnova sumnje da su drugi funkcioneri, čija je imovina bila predmet provera, izvršili drugo krivično delo predviđeno Krivičnim zakonikom ili drugim propisima.

U saopštenju je navedeno i da je od početka godine Agencija, u obavljanju poslova iz svoje nadležnosti koji se odnose na registar funkcionera, registar imovine i prihoda funkcionera, kao i evidenciju javnih nabavki, pokrenula 197 postupaka.

Izrečena je jedna mera preporuke za razrešenje i 139 mera upozorenja, a nadležnim prekršajnim sudovima podneto je 72 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

Najveći broj, ukupno 69 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, odnosi se na funkcionere koji nisu podneli izveštaj o imovini i prihodima u zakonom propisanom roku.

Ona je u otvorenom pismu direktorku Agencije Tatjani Babić upitala kako je moguće da se postupci koje Agencija vodi "najavljuju i vode zapravo u medijima".

"Kako je moguće da funkcioneri obaveštenja o pokretanju postupka dobiju preko medija i da su to listom predstavnici opozicije? Kako je moguće da članovi Odbora Agencije krše zakon komentarišući postupke i čak licitiraju vrstom dela i kaznom u medijima kršeći zakon, a da vi na to ne reagujete? Kako je moguće da jedna institucija sprovodi zakon ako ga sama krši", navela je Trivanova.

Dnevnik "Informer" je ranije objavio da će Agencija za borbu protiv korupcije podneti krivičnu prijavu protiv Jelene Trivan zbog skrivanja imovine, a zbog čega joj navodno preti do pet godina zatvora.

Izvor: b92

Pogledajte još