Reakcije na rezultate konkursa: Kulturna politika preti da ukine savremeno stvaralaštvo

Asocijacija NKSS, u ime 78 članica iz gradova širom zemlje, izražava oštar protest povodom rezultata Konkursa koje prenosimo u celosti:

„Rezultati konkursa na koje smo čekali više od pola godine (završen 27. novembra 2012), ukazuju na drastično marginalizovanje savremenog stvaralaštva koje je “na sopstveni pogon” i koje nije protežirano bilo kakvim političkim kanalima. Na taj zaključak upućuje kako odbijanje velikog broja projekata naših članica, tako i mizerni iznosi koji su odobreni organizacijama čiji su projekti podržani.

Ministarstvo kulture i informisanja pokazuje time i nedostatak svesti o zakonskoj dužnosti da obezbedi uslove za ostvarivanje opšteg interesa u kulturi kojem presudno doprinosi upravo nezavisna kulturna scena.

Skrećemo pažnju i nadležnima i javnosti da se savremeno stvaralaštvo, pogotovo nezavisno, koje predstavlja najreprezentativnije domete kojima se Srbija pojavljuje na međunarodnoj sceni, nalazi u najtežoj situaciji u poslednjih 20 godina. Kako je kultura nosilac društvene memorije i identiteta, njeno svesno potiskivanje može da znači samo jedno - da Ministarstvo kulture, kao nosilac kulturne politike, radi upravo na brisanju identiteta savremenog srpskog društva, a time i buduće kulturne baštine koje neće biti ako ne bude savremenog kulturnog stvaralaštva.“

Kao što smo već pisali, internacionalni džez festival "Nišvil" ove godine od Ministarstva kulture neće dobiti ni dinara za organizaciju iako je manifestacije prethodne tri godine imala status "događaja od nacionalnog značaja", a Filmski susreti u Nišu su od traženih milion dinara dobili - polovinu iznosa.

J.R.N.

Pogledajte još