Norveška kompanija kupila "21. oktobar"

0

Direktor preduzeća RAPP Zastava iz Kragujevca Slobodan Milovanović potvrdio je da je to preduzeće za oko 620.000 evra kupilo pogon fabrike 21.oktobar.

Preduzeće “RAPP Zastava” je vlasništvo norveške kompanije “RAPP Marine Group” koja je u Kragujevcu prisutna od 2006. godine kada je kupila preduzeće “Zastava Mašine” iz sastava nekadašnjeg holdinga “Zastava”.

Pogon kragujevačkog preduzeća u restrukturiranju “21.oktobar” u Gruži, površine je oko 10.000 kvadratnih metara, sa pratećim objektima i opremom i sa oko četiri hektara zemljišta.

Prodat je po početnoj ceni od 619.368 evra, a obaveza vlasnika je da primi u radni odnos na neodređeno vreme 11 zaposlenih u tom pogonu.

Preduzeće “RAPP Zastava” jedno je od najuspešnijih privatizacija u Kragujevcu,i koje izvozi celokupnu proizvodnju delova za brodove, naftne platforme i mašine.

Prošla godina je bila rekordna, jer je proizvodnja povećana za 65 odsto u odnosu na prethodne dve godine, a beleže dobre poslovne rezultate i u ovoj godini.

Milovanović je, početkom godine, novinarima izjavio da je namera firme “RAPP Zastava” da 2014. godine postane proizvodni centar matične kompanije, što bi podrazumevalo dupliranje proizvodnje u ovoj godini, investicije u opremu i dodatni proizvodni prostor.

U preduzeću “RAPP Zastava” u Kragujevcu zaposleno je više od 120 radnika, od čega je oko tri četvrtine u proizvodnji.

Prošle godine uspostavili su saradnju sa Fakultetom inženjerskih nauka u Kragujevcu, čijih je 25 apsolvenata posle obuke u “RAPP Zastava” dobilo stipendije norveške kompanije “RAPP marine Group” i otišlo na usavršavanje u Ameriku, Norvešku i Škotsku.

Izvor: B92, Tanjug

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.