Norveška kompanija kupila "21. oktobar"

Preduzeće "RAPP Zastava" je vlasništvo norveške kompanije "RAPP Marine Group" koja je u Kragujevcu prisutna od 2006. godine kada je kupila preduzeće "Zastava Mašine" iz sastava nekadašnjeg holdinga "Zastava".

Pogon kragujevačkog preduzeća u restrukturiranju "21.oktobar" u Gruži, površine je oko 10.000 kvadratnih metara, sa pratećim objektima i opremom i sa oko četiri hektara zemljišta.

Prodat je po početnoj ceni od 619.368 evra, a obaveza vlasnika je da primi u radni odnos na neodređeno vreme 11 zaposlenih u tom pogonu.

Preduzeće "RAPP Zastava" jedno je od najuspešnijih privatizacija u Kragujevcu,i koje izvozi celokupnu proizvodnju delova za brodove, naftne platforme i mašine.

Prošla godina je bila rekordna, jer je proizvodnja povećana za 65 odsto u odnosu na prethodne dve godine, a beleže dobre poslovne rezultate i u ovoj godini.

Milovanović je, početkom godine, novinarima izjavio da je namera firme "RAPP Zastava" da 2014. godine postane proizvodni centar matične kompanije, što bi podrazumevalo dupliranje proizvodnje u ovoj godini, investicije u opremu i dodatni proizvodni prostor.

U preduzeću "RAPP Zastava" u Kragujevcu zaposleno je više od 120 radnika, od čega je oko tri četvrtine u proizvodnji.

Prošle godine uspostavili su saradnju sa Fakultetom inženjerskih nauka u Kragujevcu, čijih je 25 apsolvenata posle obuke u "RAPP Zastava" dobilo stipendije norveške kompanije "RAPP marine Group" i otišlo na usavršavanje u Ameriku, Norvešku i Škotsku.

Izvor: B92, Tanjug

Pogledajte još