Pet Fit: Klub za najdeblje kućne ljubimce (VIDEO)

U Klubu Pet Fit trenutno se nalazi 13 pasa, pet mačaka i tri zeca koji ukupno imaju 190 kg viška. Oni će se nadmetati u godišnjem takmičenju u Dispanzeru za bolesne životinje (PDSA) organizovanom kako bi se vlasnici podstakli da se bore poritv gojaznosti kućnih ljubimaca.

Dvoje predstavnika teške kategorije su bulmastif Mizi i domaća mačka Ulrik – koji su trenutno na šestomesečnoj dijeti i rigoroznom programu vežbanja.

Ulrik ima 12,65 kg – više nego duplo od idealne veličine – dok Mizi ima 72 kg, oko 60 odsto više nego što treba.

(old_image)

Ulrik redovno krade hranu od sestre Ule koja je duplo lakša. Njihova vlasnica Džen Mičel kaže da je Ulrik toliko opsednut hranom da ona mora da hrani Ulu na radnoj površini u kuhinji da se Ulrik ne bi dočepao činije.

Morbidno gojazna Mizi je najteži pas koji je pristigao u Pet Fit klub u desetogodišnjoj istoriji njegovog postojanja.

– Nisam shvatala koliko je debela, mislila sam da njena rasa treba da bude velika i da je to njena prirodna veličina. Volela je duge šetnje pa sam smatrala da veće porcije nisu strašne. Ali kada mi je veterinar objasnio koje joj sve zdravstvene probleme to stvara, rešila sam da uradim sve što mogu da joj pomognem - kaže Mizina vlasnica Šeril Pedli.

Među ostalim životinjama koje se bore sa kilogramima su stafordski bul terijer Bitlđus od 44kg, labradorka Tia od 58,2 kg i mačak Prins od 7,2 kg.

Veterinari i medicinske sestre iz PDSA podučavaju vlasnike kako da pravilno hrane svoje ljubimce i izbegnu njihovu preranu smrt usled gojaznosti.

Prema njihovim podacima preko 18 miliona kućnih ljubimaca u Velikoj Britaniji je deblje nego što treba. Svaka životinja koja ima 20 odsto više od idealne težine smatra se gojaznom, a ona preko 50 odsto morbidno gojaznom.

Izvor: blic.rs

Pogledajte još