KROKODIL: Savremeni evropski pisci u Beogradu 14. juna

Svoje stvaralaštvo ljubiteljima savremene književnosti koji dođu u amfiteatar ispred Muzeja istorije Jugoslavije na Dedinju (Botićeva 6) predstaviće savremeni evropski pisci različitih generacija: Vladimir Arsenijević, Melinda Nađ Abonji, Silvan Prudom, Abdulah Sidran i, kao specijalni gost večeri, naš čuveni reditelj Želimir Žilnik.

Vladimir Arsenijević je prvi roman "U potpalublju" (koji je ujedno i prvi deo predviđene tetralogije Cloaca Maxima) objavio je 1994. godine i za tu knjigu dobio je NIN-ovu nagradu za roman godine.

Roman U potpalublju preveden je na ukupno dvadeset jezika, dok je istoimena pozorišna predstava po motivima ovog kultnog romana devedesetih nagrađena Sterijinom nagradom 1997. godine. Do 2009. godine objavio je i "Meksiko - ratni dnevnik", ilustrovani roman "Išmail"2004, roman "Predator" 2008. i zbirku eseja pod nazivom "Jugolaboratorija". Vladimir Arsenijević osnivač je regionalnog književnog festivala Krokodil, a kolumne i eseje redovno objavljuje u više štampanih i elektronskih medija u čitavom regionu.

Melinda Nađ Abonji je švajcarska književnica mađarskog porekla koja je najranije detinjstvo provela u Vojvodini, da bi sa pet godina sa roditeljima napustila tadašnju Jugoslaviju i doselila se u Švajcarsku.

Prvi roman "Im Schaufenster im Frühling" ("U izlogu, s proleća") objavila je 2004. godine. Osim pisanja, bavi se performansom i muzikom (snimila je dva nosača zvuka u saradnji sa švajcarskim reperima i muzičarima), piše za radio, pozorište i internet.

Silvan Prudom je francuski pisac mlađe generacije. Nakon detinjstva provedenog u Africi, u Parizu studira književnost i upisuje doktorat koji potom prekida kako bi se posvetio pisanju. Njegov prvi roman, "Les matinées d'Hercule", monolog u formi burleske na temu usnulog čoveka i njegovog nepomičnog putovanja, objavljen je 2007.

Objavio je i "L'affaire furtif", sanjariju o arhipelagu na kom se okupio čitav niz likova - poklonici utopija, botaničari, kompozitori , te "Tanganyika Project", u kojem je, crpeći inspiraciju u natpisima na gradskim zidovima, panoima, oslikanim reklamama i grafitima, autor pokušao da opiše grad Kigoma na obali jezera Tanganjika. Njegova dela još nisu prevedena na srpski jezik. Osim što se bavi pisanjem, jedan je od pokretača časopisa "Geste", u kojem objavljuje intervjue s mnogim savremenim piscima i umetnicima.

Abdulah Sidran je pesnik, prozaik i filmski scenarista koji nam dolazi iz Bosne i Hercegovine. Do aprila 1992, kad je počeo rat u BiH, Sidran je bio zaposlen na TV BiH, kao "vodeći dramaturg". U književnosti se javio šezdesetih godina, pesmama i prozom, u generaciji mladih književnika koju često nazivaju "šezdesetosmaškom". Za svoje pesničke knjige nagrađivan je najznačajnijim književnim i društvenim priznanjima.

Jedan je od najznačajnijih scenarista u eks-jugoslovenskoj kinematografiji ("Sjećaš li se Dolly Bell?", "Otac na službenom putu", reditelja Emira Kusturice, "Kuduz" Ademira Kenovića, itd.). Redovni je član Akademije nauka i umjetnosti BiH i majstorski kandidat u šahu.

Želimir Žilnik biće specijalni gost druge večeri festivala. Autor je brojnih igranih i dokumentarnih filmova, jedan od začetnika žanra doku-drama. Od samog starta profesionalnog rada na filmu, okrenut je savremenim temama, koje uključuju društvenu, političku i ekonomsku kritiku svakodnevice.

Nakon problema sa cenzurom u Jugoslaviji, Žilnik sredinu sedamdesetih godina provodi u Nemačkoj. Po povratku u zemlju osamdesetih godina režira seriju dobro primljenih televizijskih doku-drama koje u fokusu imaju nagoveštaj nadolazećih nacionalističkih
tenzija te raspad Jugoslavije.

Tokom devedesetih, u nezavisnim filmskim i medijskim produkcijama realizuje niz igranih i
dokumentarnih filmova na temu kataklizme na Balkanu. Slom sistema vrednosti u post-tranzicijskim zemljama Centralne i Istočne Evrope, problemi izbeglištva i migracija u novonastalim okolnostima "proširene Evrope", okvir su tematskog ciklusa kojeg čine filmovi snimljeni od 2000. do 2013., među kojima su: "Tvrđava Evropa", "Kenedi se vraća kući" i "Pirika na filmu".

Ulaz na sve događaje tokom festivala je Slobodan, a u slučaju lošeg vremena manifestacija se seli u unutrašnjost Muzeja istorije Jugoslavije.

J.R.N.

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.