Bivši službenik CIA razotkriva: Amerikanci špijuniraju preko Interneta

Kako navodi britanski list, reč je o Edvardu Snoudenu, koji se trenutno nalazi u Hong Kongu.

On je nekada radio kao tehnički asistent u CIA, da bi kasnije kao službenik Buz Alen Hamiltona, privatne firme koju je angažovalo Ministarstvo odbrane, učestvovao u tajnom projektu Nacionalne bezbednosne agencije (NSA).

Prema pisanju "Gardijana", Snouden je 20. maja napustio SAD i sada se nalazi u jednom hotelu u Hong Kongu.

- Moj jedini motiv je bio da informišem javnost šta se radi u njeno ime i šta se radi protiv nje. Svestan sam da ću propatiti zbog svog postupka - naveo je Snouden naveo u izjavi.

Snouden, koji je radio u kancelariji NSA na Havajima, presnimio je tajna dokumenta i pre tri nedelje je uzeo bolovanje, rekavši pretpostavljenima da će biti odsutan nekoliko nedelja, da bi nakon toga odleteo u Hong Kong.

"Gardijan" je pre nekoliko dana, a zatim i "Vašington Post", objavio da NSA tajno preko telekomunikacione kompanije "Verajzon" prikuplja podatke o svim pozivima koji se vrše u toj mreži u Americi.

Takođe, otkriven je i dokument prema kome američke vlasti u potpunosti prate internet mrežu i društvene mreže, čitajući sve poruke i mejlove koji cirkulišu.

Američki predsednik Barak Obama potvrdio je istinitost tih informacija, ali je sve branio borbom protiv terorizma, rekavši da nad tajnim programom postoji sudska i kongresna kontrola i da se time štite američki državljani od potencijalnih napada.

Izvor: Tanjug, B92

Pogledajte još