Ne zna se gde je Snouden, Asanž mu savetuje da ide u Latinsku Ameriku

"Latinska Amerika je u poslednjih 10 godina pokazala da zaista napreduje po pitanju ljudskih prava. Tamo postoji duga tradicija azila", rekao je Džulijan Asanž, osnivač sajta "Vikiliks" za CNN iz ekvadorske ambasade u Londonu.

Asanž je i sam zatražio azil u Ekvadoru, koji su mu ekvadorske vlasti i odobrile avgusta prošle godine, ali britanske vlasti su saopštile da će ga uhapsiti čim kroči iz ambasade.

Snouden je nekada radio kao tehnički asistent u CIA, da bi kasnije postao službenik privatne firme koju je angažovalo američko Ministarstvo odbrane i učestvovao u tajnom projektu NSA. On je podatke o špijuniranju prosledio "Gardijanu".

"Ako želim da vidim vaš mejl ili poruke na telefonu vaše supruge, mogu to da učinim. Mogu da dođu do imejlova, šifara, podataka sa telefona, kreditnih kartica. Ne želim da živim u društvu u kome se događaju takve stvari u kome se snima sve što kažem", rekao je Snouden za britanski "Gardijan".

Snouden je u međuvremenu nestao u Hongkongu, pošto su američki zakonodavci zahtevali njegovo hitno izručenje u SAD, javila je danas Radio-televizija Hongkonga.

Asanž je Snoudenov postupak opisao kao herojski i dodao da nema opravdanja za to što je ovaj program držan u tajnosti.

"Niko nije prihvatio i dao Baraku Obami mandat da pokrene program nadgledanja maltene svake osobe u svetu", rekao je Asanž.

U međuvremenu i korisnici interneta u Kini su podržali Snoudena
, a mnogi su zatražili da Hongkong odbije da ga izruči SAD ukoliko to bude zatraženo.

(Izvor: Tanjug, B92)

Pogledajte još