Ljajić: Bez napretka oko telekomunikacija

"Tamo smo gde smo bili i pre ove runde", izjavio je Ljajić, koji vodi beogradsku delegaciju, posle razgovora sa šefom prištinskog tima potpredsednicom vlade Kosova Editom Tahiri, uz posredovanje Pjera Mirela, direktora za Zapadni Balkan u direktoratu za proširenje.

Ljajić je objasnio da se spor vodi oko međunarodnog pozivnog broja za Prištinu i prisustva operatera za mobilnu telefoniju na severu Kosova.

"Srbija i dalje insistira da traži određeni pozivni broj koji bi onda ustupila Kosovu, a Priština da Kosovo zatraži broj, a da Srbija to ne ometa”
, rekao je vicepremijer, dodajući da je Kosovo kao kompromis predložilo da broj zatraži treća zemlje, ali je to odbijeno.

"Sa druge strane, oni odbijaju da Telekomu izdaju licencu za sever Kosova”, rekao je Ljajić dodajući da je Priština odbila nekoliko rešenja koje je Beograd predložio.

Ljajić se večeras vraća za Beograd, nakon čega će posle konsultacija dostaviti Mirelu nove predloge Beograda, a očekuje se da to uradi i Priština.

"Mirel će onda odlučiti da li treba zakazivati novu rundu”, rekao je zamenik premijera.

On je podsetio, da prema ranije dogovorenom planu, rešenje za ova pitanja treba da se nađe do 15. juna.

"Ako dotle uspemo da približimo stavove, neće biti strašno ako zakasnimo dan ili dva”, ukazao je Ljajić, ali je dodao da će ukoliko do toga ne dođe, pitanje telekomunikacije morati da rešavaju premijeri.

U Briselu se nezvanično saznaje da će se, u nastavku dijaloga, predsednik vlade Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači sastati 20. juna.

Razgovori o snabdevanju severa Kosova električnom energijom, koji su na ekspertskom nivou danas paralelno vođeni u Briselu, završeni su bez izjava za javnost. Dijalog Beograda i Prištine nastaviće se sutra i u četvrtak razgovorima o policiji, pravosuđu i drugim pitanjima u vezi sa primenom briselskog sporazuma, a vodiće ih paralelno grupe eksperata.

Vulin: Priština protivnik integracija

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je danas da se Priština pokazala kao veliki protivnik integracija i da pojedinim izjavama, kao što je zamenika kosovskog premijera Hajredina Kučija, pokušava da uplaši Srbe na KiM.

(old_image)

Vulin je za Kučijevu izjavu da Kosovo nema potrebe za 800 srpskih policajaca na severu, već će se regrutovati njih 100 do 150, rekao za Tanjug da ta izjava potvrđuje nešto što se već duže vremena oseća u pregovorima za sprovođenje briselskog sporazuma da "najveći protivnik srpske integracije jeste Priština".

"Izjava po kojoj se umesto integracija određuju kvote je sračunata da uplaši pripadnike našeg MUP-a na KiM i da podstakne da se iseljavaju. Ovakvim izjavama Priština zapravo govori da želi teritoriju, a da ne želi Srbe na toj teritoriji. Za Srbiju je apsolutno neprihvatljiva ideja o gubitku radnih mesti i samim tim najavi i pretnji iseljavanju", rekao je Vulin.

On je dodao i da takvim izjavama Priština pokazuje da ne želi iskreno intergaciju i pokazuje da je najveći protivnik integracije upravo ona.

"Država Srbija to ne može da prihvati - tekst briselskog sporazuma je više nego jasan, ili ima mesta za sve ili nema mesta za nikoga", rekao je Vulin.

On je podvukao da ovo nije borba za konkurs, za nekakve uslove za zapošljavanje, "već borba da Srbi na KiM budu zastupljeni u bezbednosnim strukturama koje će biti priznate od čitavog sveta i da kroz te bezbednosne strukture mogu da obezbede sigurnost za sebe i svoje porodice kada već za sve ove godine ni Međunarodna zajednica ni Priština to nije uspela" rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima Pristina se pokazala kao veliki protivnik integracija i na ovaj način samo pokušava da uplaši Srbe na KiM.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još