Miran protest banjalučkih studenata

Blizu 500 studenata krenulo je od univerzitetskog kampusa kako bi se pridružili grupi studenata ispred prvog paviljona Studentskog centra "Nikola Tesla" i potom uputili prema zgradi Vlade Republike Srpske.

Reporterka Al Jazeere javlja da među okupljenima nisu samo studenti, već i stariji ljudi i penzioneri, članovi Udruženja nezaposlenih, Sindikat fabrike Kosmos, bivši borci i ratni vojni invalidi, te aktivisti grupe Park je naš, dok ostali sa svojih prozora ili uz pomoć automobilskih truba pozdravljaju demonstrante.

"Po mojoj slobodnoj proceni, prisutno je oko tri hiljade ljudi"
, izveštava ona.

Studenti se kreću trotoarom kroz banjalučko naselje Starčevica, te uzvikuju "Gužva, gužva!", aludirajući da im treba još studentskog smeštaja, i pozivaju sugrađane da im se pridruže.

Organizatori protesta pozvali su učesnike na primereno i dostojanstveno ponašanje.

Zahtevi studenata odnose se na početak izgradnje četvrtog paviljona Studentskog centra u Banjoj Luci i smeštajnih kapaciteta u Istočnom Sarajevu, isključenje bivšeg izvršnog sekretara SNSD-a Rajka Vasića iz partije zbog vređanja studenata, ostavku resornog ministra Gorana Mutabdžije, smanjenje cena maste studija, reviziju privatnih fakulteta, borbu protiv kriminala i korupcije i podršku porodici Vulić, javlja Srna.

Tender za izgradnju četvrtog paviljona Studentskog centra "Nikola Tesla" u Banjoj Luci bit će objavljen u "Službenom glasniku BiH" u ponedjeljak 17. juna. Otvaranje ponuda zakazano je za 29. juli. Ako ne bude žalbenih postupaka, izgradnja bi mogla početi u drugoj polovini augusta.

Načelnik Centra javne bezbednosti Banja Luka Mladen Marić rekao je danas novinarima da mirno okupljanje studenata banjalučkog Univerziteta neće biti zabranjeno, ali da će biti preduzete sve mere da se zaštiti bezbjednost učesnika, građana i njihove imovine.

Dodik: Protesti su politički motivisani

(old_image)

Nakon sednice Izvršnog odbora SNSD-a održane u utorak uveče u Banjoj Luci lider te stranke i predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik pozvao je studente „da protesti budu mirni“, javlja Anadolija.

Ponovio je ranije izjave da su protesti politički motivisani, jer, kako je utvrdio, razlog izlaska na ulicu nisu pitanja studentskog standarda, “zato što su institucije sistema bile spremne i dalje da reaguju na svaki njihov zahtev“.

"Niko ne bi zabranio bilo kakve mirne proteste, ali očigledno da arogancija koju pokazuju predstavnici studentske organizacije, ne želeći da ispune zakonom predviđene procedure i obaveze prilikom organizovanja okupljanja, govori o drugačijim motivima, a ne o motivima vezanim za standard studenata"
, rekao je Dodik.

Ocenio da su studentima neke od zahteva nametnuli neki političari, a da su ih oni nekritički preuzeli i stavili u fokus svoje studentske borbe.

"Štitite dostojanstvo institucija, a ako imate političke ambicije idite na izbore i dobijte te izbore, mi ćemo vam na tome čestitati"
, poručio je Dodik.

(Izvor: Al Jazeera )

Pogledajte još