Mladić koji je raskrinkao internet špijunažu: Daću podatke o metama SAD!

Edvard Snouden, bivši radnik CIA, rekao je da će se boriti protiv eventualnog zahteva SAD da bude izručen iz Hongkonga i obećao da će obelodaniti i podatke o metama koje su SAD nadgledale, piše "Saut Čajna morning post".

"Ja nisam ni izdajnik ni heroj. Ja sam Amerikanac. Ljudi koji misle da sam napravio grešku kada sam izabrao Hongkong za mesto boravka nisu shvatili moje namere. Nisam ovde da bih se krio od pravosuđa, već da bih otkrio kriminalne postupke", izjavio je on u ekskluzivnom intervjuu za list iz Hongkonga.

Snouden je u Hongkong došao 20. maja, a u "Gardijanu" i "Vašington postu" je obelodanio informacije o operacijama globalnog prisluškivanja koje sprovodi američka Agencija za nacionalnu bezbednost.

"Moja namera je da tražim od sudova i naroda Hongkonga da odluče o mojoj sudbini. Ja nemam razloga da sumnjam u vaš sistem", rekao je on kako navodi "Saut Čajna morning post".

Krivična istraga protiv Snoudena u SAD je u toku, ali ta država, za sada, nije podnela formalni zahtev Hongkongu za ekstradiciju.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio je da Rusija nije dobila zahtev za azil Snoudena.

(Izvor: Tanjug, B92)

Pogledajte još