Srbi od 1. jula u Hrvatsku ne mogu bez sto evra na dan

Od 1. jula kada Hrvatska postane član Evropske unije svi državljani Srbije, Crne Gore, i Bosne i Hercegovine koji nemaju biometrijski pasoš moraće da imaju vizu da bi ušli u "lepu njihovu". Policajci na granici sa Hrvatskom će imati ovlašćenja da putnicima pored vize traže i dokaz da imaju u novčaniku 100 evra za svaki provedeni dan u toj državi.

To znači da će na primer četvoročlana porodica bez biometrijskih pasoša koja odluči da krene na letovanje u Hrvatsku od deset dana morati na granici da pokaže policajcima 4000 evra.

U Hrvatskoj su svesni da će ova nova pravila prepoloviti broj turista koji su planirali da letuju u toj zemlji. Iz tog razloga Hrvatska je još 2011. godine, kada je potpisala pristupni sporazum sa EU, svim državama iz regiona poslala predlog o regulaciji graničnih prelaza, međutim ti sporazumi još uvek nisu potpisani.

Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske uvereno je da će se ti sporazumi ipak potpisati i da će državljani Srbije, BiH i Crne Gore moći da prelaze granicu kao i do sada, prenosi Večernji.hr.

Izvor: Večernji list, Trojka

Pogledajte još