Bivši argentinski predsednik osuđen na sedam godina zbog šverca oružja Hrvatskoj

Presudom je Menemu zabranjeno da se kandiduje za neku funkcioju, a od argentinskog Senata je zatraženo da mu ukine imunitet koji je imao kao senator.

Današnju presudu može da poništi samo Vrhovni sud, ali je nejasno da li će mu senatori ukinuti imunitet.

Menem, međutim, može otići u zatvor samo ako Senat, koji je pod kontrolom vlade predsednice Kristine Fernandes, glasa da mu oduzme imunitet. Fernandes je često kritikovala Menemove odluke kao predsednika, ali je on kao senator bio pouzdani saradnik predsednice i obezbeđivao bitan glas o ključnim pitanjima.

Budući da ima 82 godine, Menem će verovatno odslužiti kaznu u kući.

Menem i još 11 osoba u martu su proglašeni krivim na apelacionom sudu za krijumčarenje oružja u Hrvatsku i Ekvador 90-tih.

Menem (82), koji ima imunitet kao argentinski senator, oslobođen je krivice na suđenju 2011, ali je apelacioni sud naveo da je veći deo dokaza pogrešno odbačen i da ne postoji logičan način da je oružje moglo biti krijumčareno bez direktnog Menemovog učešća i odobrenja.

Menem je priznao da je potpisao tajne uredbe za izvoz oružja u Venecuelu i Panamu, ali je rekao da nije znao da će tone pušaka i municije napravljenih u Argentini završiti u Ekvadoru i Hrvatskoj koje su bile pod međunarodnim embargom na oružje.

Apelacioni sud njegovu odbranu je nazvao "nerazumljivom" imajući u vidu obimne dokaze da carinske procedure nisu uvažene na pritisak iz predsedništva.

Sud je ustanovio da je Menemov šurak i "čovek od poveranja" Emir Joma bio posrednik između vlade i drugih umešanih u prenos oružja, kao i da je bio zadužen za prikupljanje novca od raznih umešanih kompanija.

Izvor: Beta

Pogledajte još