Jorgovanka Tabaković: U slamaricama imamo 8 miliardi evra

0

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da devizne rezerve iznose 10,9 milijardi evra, od čega su 7,2 milijarde neto rezerve, dok je ukupna štednja građana osam milijardi evra.

Ona je, na Samitu ministara finansija i guvernera regiona koji se održava u Bečićima, kazala da devizne rezerve Srbije mogu da pokriju sedmomesečni izvoz, što je značajna sigurnost za državu.

Tabaković je navela da je u Srbiji, uprkos ekonomskoj krizi, prisutan rast štednje gradjana, što znači da je poverenje u bankarski sistem na dobrom nivou.

Štednja građana Srbije iznosi impozantnih osam milijardi evra“, istakla je ona.

Tabaković je poručila da, dok je ona guverner NBS, neće dozvoliti kompromitaciju državnog akcionarstva u bankama.

Postoje mnoge banke koje uspešno funkcionišu u državnom vlasništvu. Nećemo dozvoliti da neodgovornost pojedinaca, koji su privatizovali odlučivanje o bankarskim plasmanima, kompromituje akcionarstvo države u bankarskom sektoru“, navela je ona.

Samit u Bečićima predstavlja najveći godišnji regionalni finansijski i monetarni skup, na kome ministri finansija i guverneri razmenjuju iskustva o stabilizaciji javnih finansija i monetarnoj politici kao poluzi za izlazak iz krize.

Cilj samita je, kako je saopšteno, da se razmotre mere kojima se mogu umanjiti efekti globalne krize i ubrzati oporavak, uz održavanje
makroekonomske stabilnosti.

Na samitu učestvuje i veliki broj predstavnika vodećih banaka i kompanija iz regiona, kao i predstavnici medjunarodnih finansijskih institucija.

Nedeljnik NIN ovaj samit organizuje drugu godinu za redom, uz institucionalno pokroviteljstvo Ministarstva finansija Crne Gore.

Izvor: Alo

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.