Jorgovanka Tabaković: U slamaricama imamo 8 miliardi evra

Ona je, na Samitu ministara finansija i guvernera regiona koji se održava u Bečićima, kazala da devizne rezerve Srbije mogu da pokriju sedmomesečni izvoz, što je značajna sigurnost za državu.

Tabaković je navela da je u Srbiji, uprkos ekonomskoj krizi, prisutan rast štednje gradjana, što znači da je poverenje u bankarski sistem na dobrom nivou.

"Štednja građana Srbije iznosi impozantnih osam milijardi evra", istakla je ona.

Tabaković je poručila da, dok je ona guverner NBS, neće dozvoliti kompromitaciju državnog akcionarstva u bankama.

"Postoje mnoge banke koje uspešno funkcionišu u državnom vlasništvu. Nećemo dozvoliti da neodgovornost pojedinaca, koji su privatizovali odlučivanje o bankarskim plasmanima, kompromituje akcionarstvo države u bankarskom sektoru", navela je ona.

Samit u Bečićima predstavlja najveći godišnji regionalni finansijski i monetarni skup, na kome ministri finansija i guverneri razmenjuju iskustva o stabilizaciji javnih finansija i monetarnoj politici kao poluzi za izlazak iz krize.

Cilj samita je, kako je saopšteno, da se razmotre mere kojima se mogu umanjiti efekti globalne krize i ubrzati oporavak, uz održavanje
makroekonomske stabilnosti.

Na samitu učestvuje i veliki broj predstavnika vodećih banaka i kompanija iz regiona, kao i predstavnici medjunarodnih finansijskih institucija.

Nedeljnik NIN ovaj samit organizuje drugu godinu za redom, uz institucionalno pokroviteljstvo Ministarstva finansija Crne Gore.

Izvor: Alo

Pogledajte još