SAD rešene da sude Snoudenu

0

Tužilaštvo SAD uvereno je da će bivši radnik CIA Edvard Snouden koji je otkrio javnosti postojanje kompjuterskog programa "prizma" uz pomoć kojeg američka vlada špijunira internet komunikacije, biti "priveden pravdi" zbog "izuzetno štetnog" delovanja.

Snouden se skriva u Hong Kongu, a SAD još nisu zvanično zatražile njegovo izručenje, ali je u Agenciji za nacionalnu bezbednost (NSA) rečeno da se slučaj i dalje istražuje i da će lice odgovorno za curenje poverljivih informacija biti pozvana na sud.

“Nacionalna bezbednost je narušena tim curenjem, a bezbednost američkog i savezničkih naroda je u opasnosti”, naveo je američki državni tužilac Erik Holder koji se u Dablinu sastao sa predstavnicima Evropske unije.

Holder je rekao da se sa kolegama iz EU podeliti informacije o programu “prizma”, a Brisel i Berlin su već pre nekoliko dana zatražili od Vašingtona da objasni ono što je Snouden izneo u javnost.

Snouden je 20. maja otputovao u Hong Kong, koji sa SAD ima sporazum o izručivanju, a javnost nagađa da bi Amerikanac mogao da zatraži azil u nekoj od država Azije, Južne Amerike ili u Rusiji.

(Izvor: Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.