Đukić Dejanović: Poslato 100 poruka o korupciji

0

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas u Vranju da je do sada već stiglo 100 SMS poruka u kojima građani prijavljuju korupciju u zdravstvu.

Ona je tokom obilaska Zdravstvenog centra u tom gradu ocenila da sve pristigle poruke ne ukazuju samo na korupciju već da ima i onih u kojima se građani žale na ponašanje medicinskog osoblja.

“Prvo ćemo odvojiti šta je zaista korupcija, a šta ne, ustvari oni koji to rade i oni će sve građane koji prijave korupciju saslušati na ovaj način i utvrditi o čemu se radi. Dobijanje 100 SMS poruka za veoma kratko vreme pokazuje da je ova ideja dobra i da treba nastaviti”, kaže ministarka zdravlja.

Prema oceni Slavice Đukić Dejanović, odluka da se javne nabavke u zdravstvu centralizuju, obezbediće građanima veću sigurnost i doprineće da se uštedi.

“Uštede će omogućiti da zdravstveni dinar bude usmeren tamo gde je najpotrebniji, ali za zdravstvo. Primena zakona o javnim nabavkama jeste jedna transparentna i jedna antikoruptivna metoda. Centralne javne nabavke znače da će se 90 odsto potreba bolnica rešavati na taj način, a 10 odsto ostaje da bolnice same nabavljaju potrebni materijal”, kaže ministarka.

Ona je najavila da će se i apoteke od 2015. godine snabdevati preko centralizovanih javnih nabavki. Prema oceni ministarke zdravlja, naše apoteke su solidno snabdevene i da za lekove kojih nema postoje zamene.

Ministarka zdravlja je tokom posete Zdravstvenom centru u Vranju svečano otvorila Dnevnu psihijatrijsku bolnicu i razgovarala sa direktorima zdravstvenih ustanova sa područja Jablaničkog okruga.

“Od rukovodstva zdravstvenih ustanova sa juga Srbije sam čula da najveće probleme imaju oko održavanja objekata. Ne smemo dozvoliti da nekome prokišnjava krov, a da novac trošimo na skupocene aparate. Moramo sve da učinimo kako bi poboljšali uslove u domovima zdravlja u Preševu, Bujanovcu, Trgovištu i svuda gde je potrebno”, navodi ministarka.

Slavica Đukić Dejanović je posetila i Službu transfuzije gde je oko 100 građana Makedonije tradicionalno dalo krv. Među dobrovoljne davaoce zajedno sa Makedoncima, bili su državni sekretar Periša Simonović i gradonačelnik Vranja Zoran Antić. Posetu Vranju ministarka zdravlja završava razgovorom sa lokalnim rukovodstvom.

Izvor: Tanjug

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.