Kako žive deca u gej brakovima: Voljeni, uspešni, ponosni

U trenutku dok se u mnogim od američkih saveznih država vodi debata o ravnopravnosti gej brakova i dok Vrhovi sud SAD priprema nove zakonske predloge, mnoga od dece odrasle u ovakvim brakovima i porodicama angažuju se u ovoj javnoj raspravi i u borbi za prava LGBT populacije.

Ovo su neka od njih, i njihove priče:

Ej Džej Kosta: Volimo se i borimo kao svi ostali

(old_image)
Ej Džej kosta sa svoje dve mame

“Izuzetno sam ponosan na svoju porodicu, jer smo mi jedna od mnogih verzija današnje američke porodice: hrišćanskih uverenja, LGBT, drugi, rasno mešoviti brak, iz Hjustona u Teksasu. Voleo bih da nakon 19 godina mogu da iznenadim svoju zemlju nekim tajnama koje možemo da ispričamo. Ali mi se volimo, borimo i snalazimo baš kao i svi ostali, i drago mi je što je tako."

Alija Šejn: Mame su me naučile da stojim iza svojih uverenja

(old_image)Alija Šejn sa mamama

Alija Šejn je odrasla u Bruklinu, Njujork, sa svoje dve majke, Meri Džo Kenedi i Džo-En Šejn, koje 31 godinu žive zajedno.
“Roditelji su mi obezbedili bezuslovnu ljubav i podršku, a koje su neophodne da se razvijem u odraslu osobu. Naučile su me i hrabrosti da stojim iza svojih uverenja i spremnosti da pomažem onima prema kojima život nije bio tako blagonaklon."

Porodica Koldvel-Levelin: Blizance usvojili u Peruu

(old_image)

S leva na desno: Robi, tata Kris, tata Rič, i Rozi

Robi i Rozi su blizanci, rođeni u Limi (Peru), koje su Kris i Rič u svojili. Trenutno svi žive u Los Anđelesu, u Kaliforniji, gde Robi i Rozi pohađaju Vitler koledž. Robi studira filmsku režiju, a Rozi sociologiju.

4. Danijela Silber: Imam dve mame, dvoje tata, i naša snaga je u našoj različitosti

(old_image)

Danijela Silber sa jednim od tata i bratom, a na plakatu piše: "Da li znate šta je tako gej? Moja porodica"

“Godine 1982. dve su mame, lezbejke i Jevrejke, i dvojica tata biseksualaca (jedan Amerikanac francuskog porekla i jedan američki crnac) odlučili da zajedno dobiju dete. Devet meseci kasnije, rodila sam se ja, sa mojim jeverjsko - francuskim velikim nosem. Pet godina kasnije, podarili su mi i malog brata, koji mi je danas jedan od najbližih osoba, i omiljeni partner u aktivističkom radu. Mada odrastanje u homofobičnom i heteroseksističkom svetu nije lako, moja porodica me je naučila da naša različitost može biti naša snaga i da ćemo poštovanje prema sebi samima najbolje pokazati ako poštujemo sve vrste ljudi - i sve vrste porodica”.

5. Ela Robinson: Bilo mi je prelepo dok sam odrastala

(old_image)

Ela sa starijom sestrom i tatama Dženom i markom

“Ovo je jedna od mojih omiljenih porodičnih gotografija, jer se na njoj vidi ljubav koju osećamo jedni prema drugima, i koliko mi je bilo lepo dok sam odrastala u šumama Nju Hempšira. Moje tate Džen i Mark, moja starija sestra Džejmi i ja umeli smo divno da se provedemo, tada, u osamdesetim, kao i sada."

6. Malina Simard-Halm: Mi smo zaista različiti ali ne zbog pola naših roditelja, već iskustvo koje smo proživeli

(old_image)

Harli Simard-Halm (11), Vil Halm, Luk Simard-Halm (14), Marselin Simard, Malina Simard Halm(17)

“Zajedno smo vrlo specifična porodica, ali ono zbog čega smo zaista različiti nije pol naših roditelja - već iskustvo koje smo proživeli. Čak i u senci diskriminacije i nepovoljnih zakonskih akcija, naš ponos, ljubav, i uzajamna privrženost uvek su istrajavali”.

7. Pol Peri: Ponosan sam jer smo prkosili

(old_image)

Pol Peri (kao beba) na slici sa svojim očevima: Kanom Longom i Polom Perijem, njegovim imenjakom

“Na slici sam ja sam mojom dvojicom tata. Tata koji me drži je Kan Long, a tata pored mene Pol Peri, moj imenjak. Odrastao sam u Noristaunu, Pasadena, i izuzetno sam ponosan na svoju porodicu, jer smo uvek prkosili najgorim aspektim tradicije, istovremeno se držeći nekih postojanih, tradicionalnih porodičnih vrednsoti. I jedno i drugo nam je pomoglo da uspemo.“

Pol je danas predsedavajući borda direktora organizacije COLAGE.

8, Sara Gogen: Usvojili su je kao bebu

(old_image)

Sara sa svojim očevima na dodeli diploma

Sara Gogen je odrasla u Kaliforniji, sa dva oca koji su je usvojili kao bebu. Njih dvojica su zajedno više od 40 godina, a venčali su se 2008. Sara je s najboljim ocenama diplomirala Komunikacije i magistrirala Organizaciju rada u San Francisku, a sada radi u administraciji odeljenja za kardiovaskularnu hirurgiju bolnice Bej Erija.

9, Šeron Šatuk: Marsija i Triša (koja je promenila pol) su oslonac porodice

(old_image)

S leva na desno: Marsija, Laura, Šeron i Triša Šatuk

“Marsija i Triša, koja je promenila pol, predstavljaju oslonac i štite naše porodice. Sebe smatramo “dosadno normalnim”, mada o svojom porodici snimam dokumentarni film."

10. Zak Vals: Ostavio studije da bi branio LGBT porodice

(old_image)

Zak Vals sa svojom mlađom sestrom Zebi i majkama Teri Vals i Džeki Reger.

Zak je ostavio studije pejzažnog inžinjeringa u Ajovi da miruju, kako bi mogao da piše, govori i radi u prilog pune ravnopravnosti LGBT porodica.

Nedavno je napisao i knjigu “Moje dve mame”.

(Izvor: Blic )

Pogledajte još