Asanž: Snouden je pravi heroj

Snouden, bivši radnik CIA, poneo se izuzetno hrabro, kaže Asanž.

"Ono što mi ne želimo jeste da on završi isto kao i Bredli Mening, da bude u zatvoru bez suđenja, da bude maltretiran u zatvoru i da se sada suoči sa doživotnom kaznom zatvora", rekao je Asanž.

Američki vojnik Mening (25) se tereti za odavanje vojnih tajni koje je kasnije objavio internet sajt "Vikiliks" i protiv njega je nedavno počelo suđenje pred vojnim sudom u Fort Midu u Merilendu. U slučaju da bude proglašen krivim, preti mu doživotna zatvorska kazna bez mogućnosti pomilovanja.

Tužioci su na suđenju Meningu rekli da je odavanje poverljivih informacija jednako pomaganju terorističke mreže Al Kaide, navodi AFP koji je intervju sa Asanžom napravio uoči godišnjice (19. juni) njegovog boravka u ambasadi Ekvadora u Londonu.

Dodajući da neprijatelju može da bude izrečena smrtna kazna, tužioci je ne traže u slučaju Meninga.

"Oni nastoje da naprave presedan da je govorenje za medije komunikacija sa neprijateljem i da je to prekršaj za smrtnu kaznu", kazao je Asanž.

"Ono što je u pitanju na ovom suđenju jeste budućnost novinarstva u SAD i ostatku sveta", smatra Asanž.

On je dobio utočište u ekvadorskoj ambasadi kako bi izbegao izručenje Švedskoj, čije ga vlasti traže zbog optužbi za seksualni napad i silovanje.

Osnivač vebsajta, koji je objavio hiljade poverljivih depeša SAD, poriče optužbe i tvrdi da će ga švedske vlasti izručiti Vašingtonu.

Asanž je rekao za AFP da Britanija i Ekvador mogu da postignu sporazum na osnovu kojeg bi on mogao da bude slobodan u roku od godinu dana.

"Mislim da je Britanija ublažila stav. Naravno, ona nikada neće javno poniziti SAD nudeći mi siguran izlazak na način koji izgleda da nije prinudan", rekao je on.

"Ima međutim mnogo načina da se sačuva ponos Švedske, Australije, Britanije i SAD", rekao je on ne obrazlažući to mišljenje.

Asanž tvrdi da Britanija krši međunarodni zakon odbijajući da mu dozvoli da ode u Ekvador kao izbeglica. Pri tom je priznao da mu je teško da zamisli scenario po kojem bi mogao da napusti London bez lisica na rukama.

Izvor: b92

Pogledajte još