Hiljade Španaca protestovalo zbog mera štednje

Uz buku zvižduka i bubnjeva, demonstranti su prošli centralnim ulicama glavnog grada Španije po vrelom suncu, noseći crvene i bele sindikalne zastave i transparente, na kojima je pisalo “Mere štednje uništavaju i ubijaju” i “Smanjenje potrošnje je pljačka”, javila je agencija Frans pres.

“Nadamo se da će vlada shvatiti da ne možete da preokrenete situaciju smanjenjem, smanjenjem i još većim smanjenjem. Vreme je da se linija promeni i da se učini više ka podsticanju rasta”, rekla je nekadašnja blagajnica u banci Dijana Rodrigez, koja je bez posla gotovo dve godine.

Demonstracije su održane u još 28 španskih gradova, uključujući drugi najveći grad Barselonu i atlantsku luku Vigo, na severozapadu. Protest su organizovala tri najveća španska sindikada – Radnički komiteti, Generalna radnička unija i Federacija radničkog sindikalnog sistema.

Rahojeva konzervativna vlada uvela je niz smanjenja troškova, povećanje poreza i penzijske reforme kako bi poduprla napregnute javne finansije od kako je preuzela vlast u decembru 2011. posle ubedljive pobede na izborima. Vlada je obećala da će uštedeti 150 milijardi evra između 2012. i 2014. kao deo bolnog programa štednje koji je izazvao masovne demonstracije.

Španija je krajem prošle i početkom ove godine dobila blizu 40 milijardi evra kredita za rekapitalizaciju bankarskog sistema od evropskog Mehanizma za finansijsku stabilnost. U zamenu za to, Španija se obavezala da će stabilizovati situaciju u finansijskom sektoru.

Izvor: Tanjug