Novo u Beogradu: Od 15. jula kontrolor u SVAKOM vozilu + uvodi se vremenska karta

"Ove mere sugrađani koji koriste javni prevoz treba da shvate kao jedini način da prevoz u gradu opstane kao komunalna delatnost koja će omogućavati kvalitetan život sugrađana", rekao je gradski menadžer Aleksandar Bijelić na konferenciji za novinare u Skupštini grada.

Prema njegovim rečima, posle probnog uvođenja kontrole na pojedinim linijama, broj očitavanja putničkih karata "drastično" je porastao.

"To je pokazalo da ljudi, iako znaju da prevoz treba da se plaća, to ne rade ako nije prisutan kontrolor", rekao je gradski menadžer.

U okviru novih mera u javnom prevozu, od ponedeljka, 24. juna, građani će moći da kupe vremensku kartu koja će koštati 100 dinara i važiti u zoni ITS1.

Prema rečima direktora Direkcije za javni prevoz Zorana Šarca, karta će važiti 75 minuta od trenutka kada je putnik očita u vozilu, što je u obavezi da radi i prilikom svakog presedanja.

"Mi smo zamislili da putnik može da završi započetu vožnju ako poslednje očitavanje karte bude u okviru tih 75 minuta", rekao je Šarac.

Prema odluci gradske uprave, kazna za putnike koji se voze bez karte smanjuje se sa sadašnjih 1.500 na 1.000 dinara, ali ako je putnik ne plati u vozilu, izdaje mu se opomena koja će iznositi 5.000 dinara.

Konkurs za nove kontrolore biće otvoren od sutra, a planira se da oni počnu da rade 15. jula.

Trenutno ovaj posao obavlja 270 kontrolora firme "Apeks solušn tehnolodži", koja je uvela Bus plus sistem naplate.

(Izvor: Beta)

Pogledajte još