Protest zbog loše situacije u kulturi

0

Jednočasovni "Protest za kulturu" zbog odnosa države prema umetnicima biće održan u subotu, 22. juna, na Trgu Republike u Beogradu, kao i u Novom Sadu i Nišu, najavili su predstavnici Organizacionog odbora tog protesta.

Protest je zakazan za 18 časova, a između ostalog zahteva se hitno definisanje kulturne politike i strategije razvoja kulture, izmene propisa uskladjenih s potrebama različitih aktera u kulturi i umetnosti i iznalaženje načina za adekvatnije finansiranje kulture i umetnosti.

Predstavnica tog odbora, rediteljka Milica Kralj rekla je u sredu na konferenciji za novinare da je to protest za kulturu u svim segmentima života, “a ne neka kuknjava za parama”.

Ona je navela da na protestu neće biti govora i da su pozvani svi koji žele da kažu 'stop' uništavanju kulture, a da svoj protest mogu da izraze kako žele.

“Gradjani ove zemlje su svi socijalni slučajevi. Ovo neće biti nikakav spektakularni protest, apelujem na sve da dodju… strah me je da živim medju nepismenim huliganima”
, navela je rediteljka.

Na konferenciji se putem 'skajpa' obratila i glumica Svetlana Bojković i ocenila da država mora naći način da finansira kulturu, koja, kako je istakla, nije luksuz, već potreba i koren svih drugih društvenih oblasti.

Na protestu će biti zatraženo i uvažavanje struke i stručnosti, depolitizacija i departizacija kulture i povratak umetničkog i obrazovnog programa na Javni servis Srbije.

Izvor: Beta

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.