Konferencija "Kulturna raznolikost Srbije: razvoj, dostignuća i izazovi"

U želji da obeležimo Svetski dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije u saradnji sa Zavodom za proučavanje kulturnog razvitka organizuje konferenciju pod nazivom "Kulturna raznolikost Srbije: razvoj, dostignuća i izazovi" koja će se održati onlajn u četvrtak 26.05.2022. s početkom u 11.00 časova.

Svetski Dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj obeležen je po 20. put 21. maja ove godine. Na Generalnoj skupštini UNESKA 2001. godine usvojena je opšta deklaracija o kulturnoj raznolikosti, koja je priznata kao zajednička baština čovečanstva širom sveta. Deklaracija navodi da ljudsko dostojanstvo zahteva širenje kulture i obrazovanja u cilju pravde, slobode i mira.

Sve kulture i civilizacije doprinose bogatstvu čovečanstva, stoga na konferenciji želimo da istaknemo koliko je važan pravilan odnos i uvažavanje prema različitim kulturama. Kulturna raznolikost predstavlja snagu razvoja društva koja je utemeljena na toleranciji, međusobnom poštovanju, razumevanju i prihvatanju.

U Deklaraciji Ujedinjenih nacija navodi se da su poštovanje raznolikosti kultura, tolerancija, dijalog i saradnja u duhu međusobnog poverenja i razumevanja, najbolja garancija međunarodnog mira i bezbednosti. Kultura je celokupno društveno nasleđe naroda, to je način na koji živimo, naš opšti stav vrednosti, tradicije, umetnosti i verovanja.

U želji da budemo kreatori boljeg sveta i kako bi ukazali na značaj i važnost ove teme organizujemo online konferenciju posvećenu izazovima, razvoju i dostignućima različitih kulturnih zajednica u Srbiji.

Na događaju će govoriti: Vuk Radulović, savetnik za međunarodnu saradnju, Ministarstvo kulture i informisanja; Alma Rizvanović, posebna savetnica ministra, Ministarstvo kulture i informisanja; Marko Krstić, direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka; Čarna Milinković, Muzej Vojvodine; Marijana Milankov, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka; Pavel Surovi, direktor Kulturnog centra Kisač; Darko Polić, upravnik "Spomen dom bana Josipa Jelačića"; Bogdana Opačić, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka; Virdžinija Đeković, Udruženje građana Tačka komunikacije; Ivan Kanjuh, predsednik Radnog tela za mlade Nacionalnog saveta Rusina...

Program konferencije možete pogledati na linku: http://communications.rs/kulraznolikostsrb/

Sve zainteresovane za ovu temu pozivamo da prate konferenciju putem jutjub kanala Color Media Communications: https://youtu.be/m8CJJbMydVw

Pogledajte još