Eštonova i File traže datum za Srbiju

U četiri stranice dugom pismu, u koje je Tanjug imao uvid, konstatuje se da su Beograd i Priština postigli “značajan napredak” u normalizaciji odnosa, što je bio uslov koji je Savet postavio u decembru da bi Srbija dobila datum za početak pregovora.

U pismu se zatim taksativno navode konkretni koraci koji su preduzeti na implementaciji Briselskog sporazuma, kao i dogovori koje su dve strane postiglli proteklih nedelja.

Ključna rečenica je na samom kraju pisma, a u njoj Ešton i File traže da Savet donese "jasnu i pozitivnu odluku o otvaranju pregovora sa Srbijom i početku pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju za Kosovo".

Diplomatski krugovi u Briselu ocenjuju da će ovo pismo imati veliki značaj kada šefovi država i vlada zemalja članica budu raspravljali o datumu za Srbiju 28. juna u Briselu.

Fileov portparol Peter Stano rekao je ranije za Tanjug da ovo pismo neće imati format izveštaja, već će sadržati samo sažetak najnovijih informacija vezanih za dijalog. Komisija je već dala preporuku Savetu da otvori pregovore sa Srbijom, tako da se radi samo o ažuriranju informacija, izjavio je on.

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je jutros da je na jučerašnjem sastanku sa Dačižem i Ešton postignut "suštinski dobar napredak". On je takođe rekao da je bilo reči i o održavanju lokalnih izbora na severu Kosova, policiju...Tači je rekao da se nada da će "primenom aprilskog sporazuma obe strane biti nagrađene zasluženim napretkom u sklopu svojih težnji za evro-atlantsku integraciju". Od beogradskih zvaničnika još niko nije dao izjavu.

Po dobijanju pisma Eštonove i Filea, šefovi misija zemalja članica pri EU održaće sastanak i na osnovu tog pisma sačiniti nacrt odluke o datumu koji će nakon toga biti prosleđen šefovima diplomatija, a sastanak ministara spoljnih poslova zemalja članica EU će o tom nacrtu raspravljati u Luksemburgu, drugog dana sednice Ministarskog saveta koja počinje u ponedeljak, 24. juna, ali konačnu reč imaće šefovi država i vlada na samitu u 28. juna.

Visoka predstavnica EU je po završetku šestočasovnog razgovora sa premijerima Srbije i Kosova izjavila da je postignut konkretan napredak i saglasnost o brojnim pitanjima. Neka od tih pitanja, prema saopštenju visoke predstavnice EU, su pitanja pravosuđa, policije i lokalnih izbora.

Ešton je istakla da će izvestiti zemlje-članice EU da su "dve strane učinile opipljive korake ka vidnom i postojanom poboljšanju svojih odnosa". Visoka predstavnica EU je u jutrošnjem saopštenju istakla i da se s Dačićem i Tačijem sastala da bi se razmotrila primena Sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

"Mi smo razmotrili posao koji su radne grupe obavile proteklih nedelja u vezi s glavnim elementima Plana za primenu aprilskog sporazuma", navela je Ešton i ocenila da je "obavljen valjan posao i ostvaren opipljiv napredak".

"Želim da odam priznanje premijerima Tačiju i Dačiću, i njihovim timovima za predanost i težak rad i očekujem dalji napredak normalizacije odnosa, u skladu s aprilskim sporazumom i planom primene", zaključila je visoka predstavnica EU.

Izvor: B92, agencije

Pogledajte još