Bajić: Prete mi zbog „Ravne gore”!

Sva naša braća, sa kojima smo dva puta bezuspešno živeli u zajednici, vrlo očijukaju i prate šta mi to radimo, jer se plaše istorijske odgovornosti, koju su kao narodi preuzeli za tragične sudbine, koje su nas zadesile. Nikome nećemo zabiti prst u oko, bićemo pošteni, ali mislim da će Srbija konačno skinuti kataraktu i da ćemo videti sebe iz drugog ugla“, ističe Radoš Bajić.

Uprkos teškim finansijskim uslovima, kao i stalnim pritiscima, zbog teme kojom se bave, brojna ekipa, koja je uključena u ovaj veliki projekat “Kontrast studiosa” i RTS-a (oko 200 glumaca i više od hiljadu statista), snima sa puno entuzijazma i zadovoljstva.

Istrajni smo i hrabro guramo napred. Teškoća ima na svakom koraku, lično trpim ogromne pritiske i pretnje, sa željom da mi onemoguće da ovo uradim do kraja, jer mnogi misle da ovaj najosetljiviji period srpske istorije treba gurnuti pod tepih i ostaviti ga da “živi” onako kako je lažno istorijski predstavljen. Ne, mi treba da pogledamo sebi u oči, da se suočimo sa traumama, kao što su to uradili mnogi evropski narodi, pa čak i istočni Nemci, i da krenemo dalje“, uporan je u svojim namerama Bajić, dodajući da bi “država mogla mnogo više i širokogrudije da se osvrne na temu koja govori o najznačajnijim trenucima našeg identiteta”.

„Ravna gora” se snima već godinu dana, a tek sada, i to u pretposlednjoj, devetoj epizodi, pojavljuje se Josip Broz, kog tumači Dragan Bjelogrlić. On je bio glavna zvezda prvog dana snimanja u Vršcu, te je više od stotinu statista sa nestrpljenjem iščekivalo njegov dolazak na set, kao da su čekali pravog Tita. Celu reportažu pročitajte na sajtu Večernjih novosti.

Izvor: Večernje novosti

Pogledajte još