Ministarstvo nije uplatilo novac, ugroženo arheološko nalazište u Vinči

Radovi na zaštiti terena kojem preti obrušavanje bili su započeti u drugoj polovini maja i već su jednom prekinuti, a trebalo je da budu završeni do kraja juna, rečeno je agenciji Beta.

Rukovodilac projekta arheolog Nenad Tasić rekao je da je bilo planirano da se u ovoj fazi zaštiti i ispita polovina ugrožene lokacije, kako bi se kasnije sprovelo istraživanje na drugom delu brega kojem preti obrušavanje.

Prema njegovim rečima u započetim radovima otkrivena je velika količina arheoloških nalaza, uglavnom keramike, kremenih i koštanih alatki, ostataka biljaka i životinja, a izdvojeno je i više stambenih horizonata.

Tasić je rekao da su radovi dosad finansirani isključivo iz donacije Univerziteta u Kardifu, a ispitivanje ugrožene lokacije trebalo bi da upotpuni dosadašnja otkrića o životu u praistorijskom naselju i vinčanskoj kulturi.

"Klizište je tu od vinčanskog vremena, teren se giba i sada se deo odvojio toliko da će pasti. Imamo zadatak da spasimo podatke koji su skliznuli i povežemo ih sa podacima iz neoštećenog dela lokaliteta, da bi od njih bilo neke koristi", rekao je Tasić.

Arheološkim iskopavanjima do sada je ispitano oko 2,5 odsto od oko desetak hektara površine na kojoj se nalazilo naselje iz doba neolita, kao i oko 1.000 srednjovekovnih grobova. Od 2004. godine arheolozi rade na tačnom utvrdjivanju broja praistorijskih naselja.

Na samom lokalitetu, sa vinčanskom kulturom iz perioda od 6200. do 4500. godine pre nove ere posetioci trenutno mogu da se upoznaju samo dok su na terenu arheolozi, jer je muzej smešten u baraci koja prokišnjava zatvoren 2012. godine, odmah posle svečanog otvaranja i pauze u radu zbog dugogodišnje obnove.

Za obnovu krova muzeja i arheološke radove ni ove godine iz budžeta grada Beograda nije obezbedjen novac, a uređenje arheološkog nalazišta u Vinči sprečavaju i nedostatak opšteg regulacionog plana Opštine Grocka, kao i birokratske nejasnoće zbog kojih se odugovlači sa rešavanjem problema.

Prema rečima Tasića arheolozi imaju detaljan plan istraživanja za narednih pet godina. Deo radova 2014. godine ponovo bi trebalo da fininansira Univerzitet iz Kardifa, a u toku je i izrada studije sa zaključcima na osnovu dokaza prikupljenih u proteklih 15 godina.

Najnovije rezultate istraživanja u različitim naučnim disciplinama o životu u Vinči pre 6500 godina razmenila su 24 stručnjaka iz 16 institucija sveta na Medjunarodnoj radionici o prirodnom okruženju Vinče u vremenu neolita, koja je održana u Beogradu od 7. do 9. juna.

Tasić je najavio da će najlepši nalazi vinčanske kulture biti izloženi za javnost u Arheološkoj zbirci Filozofskog fakulteta koja bi trebalo da bude otvorena za posetioce najverovatnije na jesen.

Pošto je muzej na arheološkom lokalitetu u Vinči zatvoren, izložba koja prikazuje svakodnevni život u praistorijskom naselju trenutno gostuje u Vršcu, u oktobru će gostovati u slovačkom gradu Košice, a već je prikazana u Nišu, Temišvaru i Madjarskoj.

Izvor: beta

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.