LDP: Povući predlog rebalansa

Jovanović je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekao da je jasno da sa predloženim rebalansom javne finansije ne mogu da izdrže duže od tri meseca.

"Više nema prostora za gubljenje vremena i tri meseca koja su pred nama su i posledni meseci u kojima se može uraditi nešto konkretno da se spreči ekonomski slom", rekao je Jovanović.

On je dodao da je predoženi rebalans znak nemoći i neodgovornosti Vlade i vladajuće koalicije, ali i "najružniji gest kome je Dačićeva vlada mogla da izloži srpsko društvo".

LDP, kako je dodao, ni u jednoj meri u predloženom rebalansu ne vidi podsticaj za ljude koji danas rade, a takođe nema nijedne mere koja bi izašla u susret privatnom sektoru koji danas održava Srbiju.

Prema njegovim rečima, rebalans predviđa uštede u sektorima u kojima je najveći potencijal za razvoj energetike i poljoprivrede.

"Treba promeniti politički kurs zemlje, a za to ne vidim snagu u Dačićevoj vladi", rekao je Jovanović, koji očekuje da će tokom jeseni biti raspisani vanredni parlamentalni izbori.

Predloženi rebalans je, ocenio je Jovanović, koji je šef poslaničke grupe LDP, koncepcijski i predstavlja kupovinu vremena.

"Mi smo rođeni u krizi, mi živimo u krizi, naša deca žive u krizi i nebitno da li je to ona kriza koju je pokušala da reši Milka Planinc. Srbija može da izađe iz začaranog kruga, ali sa ovako neodgovornom politikom mi gubimo vreme", rekao je Jovanović.

On je podvukao i da sa trenutnom brzinom rasta javnog duga u drugoj polovini godine neće moći da se servisira, kao i da ništa ne može da bude izgovor za trenutno stanje.

LDP smatra da je neophodna ozbiljna poreska reforma, transformacija javnog sektora, a posebno javnih preduzeća i njihova privatizacija pri čemu bi država zadržala kontrolni paket akcija.

Liberali smatraju i da je potrebno utvrditi potreban broj zaposlenih u javnom sektoru i izvršiti reformu penzionog fonda.

"Nije nam potrebno političko pozorište", rekao je Jovanović i pozvao premijera Srbije Ivicu Dačića da kaže koji su to predstavnici poslodavaca sa kojima je razgovarao prošle subote i koji su navodno podržali predloženi rebalans budžeta.

Izvor: b92

Pogledajte još