Ekoturizam spašava srpsku životnu sredinu?

Pomoćnik direktora Turističke organizacije Srbije (TOS), Miloš Milovanović, rekao je danas na konferenciji za štampu, predstavljajući ovaj projekat, da se radi na kreiranju turističke ponude čija je osnova promocija raznolikost bioloških i prirodnih vrednosti u regionu Donjeg Podunavlja.

- Uvođenjem ekoturizma stvoriće se preduslovi društveno-ekonomskog razvoja regiona i zaštite prirodne sredine uz viši nivo svesti o značaju prirodnih i kulturno-istorijskih vrednosti u regionu - naglasio je Milovanović.

Projekt menadžer Dunavskog centar za kompetenciju, Danko Ćosić, istakao je da ovaj program nudi mogućnost upoznavanja sa značajnim kulturno-istorijskim i religijskim znamenitostima Dunava, poput manastira na Fruškoj Gori, areheoloških nalažišta, tvrđave Dunava i lokaliteta nekadašnjeg Rimskog carstva.

- Zastićena prirodna dobra Dunava su takođe prava oaza za sve ljubitelje prirode kojima se pruža prilika da dožive iskustvo neposredne interakcije sa ekosistemom i upoznavanje sa biljnim i životinjskim vrstama u ovom području - kazao je Chosić. Predsednik Kamping asocijacije Srbije, Vladimir Đumić, rekao je da je ovim projektom stvorena osnova za budući razvoj eko turizma u Srbiji.

Ekoturistički program je po svojoj specifičnosti dostupan u mesecima sa početkom proleća do rane jeseni, odnosno u periodu maj-oktobar.

Projekat "Razvoj ekoturizma u zaštićenim područjima Donjeg Podunavlja" sprovodi Kamping asocijacija Srbije uz podršku Dunavskog centra za kompetenciju i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ.

Izvor: Tanjug, B92

Pogledajte još