Obama: Nećemo avionima na hakera

0

Pitanje hapšenja bivšeg službenika NSA Edvarda Snoudena treba rešavati uobičajenim pravnim putevima, izjavio je danas predsednik SAD Barak Obama.

Obama je rekao da “neće slati vojne avione kako bi uhvatili 29-godišnjeg hakera”, odbacujući navode da bi SAD mogle da pošalju vazduhoplovne snage da prinude na sletanje avion kojim bi Snouden iz Moskve otišao u drugu zemlju.

Američki predsednik je, takođe, rekao da nije lično zvao lidere Rusije niti Kine i da, kako je dodao, ne bi trebalo da mora to da radi.

“Izbacivanje kriminalca je pitanje koje treba da bude rešeno rutinskim pravnim kanalima”
, rekao je Obama.

Snouden, koji je obelodanio detalje američkog programa nadzora komunikacija širom sveta, još se nalazi u tranzitnoj zoni na moskovskom aerodromu.

On je u Moskvu doputovao iz Hong Konga, a odatle bi, prema neimenovanim izvorima iz ruskih specijalnih službi, trebaloda odleti najpre na Kubu, a potom u Ekvador gde je tražio azil.

Obama je tokom posete Senegalu rekao da činjenica da je Snouden došao do tajnih dokumenata pokazuje znatnu ranjivost Nacionalne bezbednosne agencije i da je naneta šteta to što su otkriveni programi za nadzor telefonskih i internet komunikacija.

Izvor: Beta

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.