Vulin: Srpska zastava neće biti zločin

Vulin je agenciji Tanjug rekao da se nada da će jedan od većih praznika u srpskom narodu - Vidovdan, proteći mirno, da neće biti nasilja i "da neće biti krivično delo to što neko ima srpsku zastavu".

On je izrazio nadu da posedovanje majice sa ćiriličnim natpisom neće biti razlog da neko bude prebijen i maltretiran.

"Nadam se da će Vidovdan proći mirno, proći će uz veliko prisustvo visokih zvaničnika Republike Srbije, to je uostalom dokaz koliko je Srbiji stalo i koliko Srbija misli i želi da učestvuje u svakodnevnom životu na Kosovu i Metohiji”, rekao je Vulin.

Da li će Vidovdan biti miran, da li će biti onakav kakav treba da bude - kao dan sećanja i dan nade, ne zavisi samo od nas, zavisi od privremenih institucija u Prištini, za koje se nadam da ovaj put neće posegnuti za nasiljem, rekao je Vulin.

Upitan ko će sutra biti na obeležavanju Vidovdana na Kosovu, direktor vladine Kancelarije za KiM je kazao da će biti više ministara i visokih državnih funkcionera, kako je dodao, "pola srpske vlade".

Aleksandru Vulinu uručena je danas u Kosovskoj Mitrovici "Vidovdanska povelja", nagrada za izuzetan doprinos i afirmaciju Prištinskog univerziteta.

Povelju je direktoru Vladine Kancelarije za KiM uručio rektor Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Srećko Milačić na svečanosti koja je upriličena povodom Dana prištinskog Univerziteta.

"Ovo nije priznanje meni, jer da je meni, bilo bi nezasluženo, ovo nije priznanje meni već ideji državnosti Srbije i potrebi da ta državnost traje, potrebi ovog naroda da živi kako živi", rekao je Vulin nakon što je primio nagradu.

On je dodao da je "Vidovdanska povelja" priznanje ideji da će Prištinski univerzitet ostati onakav kakav jeste i kakvog ga volimo sa našim predavačima, programom i pečatima i koji će biti priznat i uvažen kakav je bio svih ovih godina.

Ovo je priznanje državi koju predstavljam, državi koju činite i državi koja vas neće napustiti, poručio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije. Do sada su "Vidovdansku povelju" dobijali upokojeni patrijah Pavle i profešori Milivoje Simonovović i Stanko Stanić.

Izvor: B92, Tanjug

Pogledajte još