Masaža sa "srećnom završnicom" nije seks?

I dok je prostitucija zvanično zabranjena u Kini, o njenim granicama se raspravlja s retkom otvorenošću u sudovima, policiji i novinama, čak i u konzervativnom partijskom listu Ženmin Žibau.

"Na raznim mestima postoje različita mišljenja da li je zadovoljavanje mušterija masturbiranjem krivično delo i zbog toga je potrebno hitno pravno tumačenje", napisao je najveći partijski list koji obično drži predavanja članovima partije o disciplini ili opskurnim ideološkim pitanjima.

Debata se rasplamsala o seksualnim uslugama koje pružaju zaposleni u obično jeftinim salonima za masažu ili frizerskim salonima, koji se reklamiraju lascivnim frazama kao "nezaboravni vrhunac" ili "masaža grudima".

I dok je pružanje takvih usluga postalo već rasprostranjeno u Pekingu i drugim velikim gradovima, ove usluge su postale opšte nacionalna tema tek ove nedelje posle jednog izveštaja u novinama o propalom prepadu na salone za masažu u najbogatijoj kineskoj provinciji Guangdong.

Naime policija je u gradu Fošanu uhapsila osoblje jednog frizerskog salona zbog pružanja seksualnih usluga, da bi lokalni sud odbacio optužbe za bavljenjem prostitucijom zaposlenih.

Sud se pozvao na presedan koji je učinjen prošle godine od strane drugostepenog Narodnog suda u Fošanu, koji je poništio presudu od pet godina zatvora za osoblje i tri menadžera salona za masažu zbog organizovanja prostitucije, jer nije dokazano da se radilo o stvarnim seksualnim uslugama.

Ova doskora tabu tema preko noći je zaokupila pažnju javnosti i mediji sada prenose rasprave sudija, policajaca, tužioca, pravnika i akademika o oralnom seksu i drugim vrstama seksualnih usluga koje se pružaju drugim delovima tela a ne genitalijama.

Odgovor je: tehnički ne, barem prema mišljenju Vrhovnog suda provincije Guangdong, koji kaže da takve usluge ne mogu da se podvedu pod pravnu definiciju prostitucije.

Na svom zvaničnom sajtu sud je zatražio od zakonodavaca da razjasne ovo pitanje, ukazujući da, iako zakon ne zabranjuje pružanje takvih usluga, one "znatno narušavaju društveni poredak i prouzrokuju odredjeni stepen društvene štete".

I Vrhovni sud u istočnoj provinciji Džedjiang se navodno slaže da ukoliko nema seksualnog odnosa nema ni prostitucije, ali policija u Pekingu, južnom Guijangu i na drugim mestima ne prihvata takvo tumačenje.

Toliko razilaženje u mišljenjima je neuobičajeno i do skora nezamislivo u kineskom društvu gde policija, tužilaštva i sudovi obično rade veoma uskladjeno.

Debata takodje ukazuje koliko su Kinezi u gradovima postali otvoreniji i liberaliji u pogledima na seks, kako se povećao njihov standard i olabavila kontrola vlasti nad ličnim slobodama. S druge strane na selu je gledanje na ta pitanja i dalje ostalo veoma tradicionalno.

Sociolog i stručnjak za pitanja seksa Li Jinhe rekla je AP-u da je rasprava pokazala da je zemlja prošla dug put od pre dve decenije kada je javno prikazivanje osećanja, pa čak i igranje s osobom drugog pola moglo biti kažnjivo.

"Cela društvena atmosfera se promenila. Čak i u 1980-tim zabrane su bile veoma stroge a njihovo nepoštovanje se oštro kažnjavalo", rekla je Li i dodala da se u prošlosti organizovanje prostitucije kažnjavalo smrću.

Izvor: B92, Tanjug

Pogledajte još