Predstavnici SNS i URS: Rekonstrukcija u julu

Potredsednik SNS Igor Mirović rekao je u emisiji "Utisak nedelje" Televizije B92 da je inicijativa o rekonstrukciji i proveri prolaznog vremena rada ministara, pomoćnika, sekretara...potekla od te stranke i da se razgovori o tome očekuju ovih dana.

On je kazao da posao treba obaviti brzo, da rekonstrukcija bude ozbiljna i da to ne budu kozmetičke promene, i podvukao da je urađen važan državni posao i da je dobijen datum za početak pregovora sa Evropskom unijom.

Na pitanje da li će biti "rekonstruisan" i ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, Mirović je rekao da postoji koalicioni sporazum, da se i tom sporazumu može govoriti u procesu rekonstrukcije, a da će sa strane SNS sve opcije biti otvorene.

On je naglasio da kao ekonomista lično smatra da je bolje da su ta dva resora odvojena.

Odgovarajući na pitanje vezano za odgovornost ministra prosvete Žarka Obradovića za slučaj "male mature", Mirović je rekao da konkretnih razgovora nije bilo između vladajućih stranaka, ali da je njegov i utisak stranke koju predstavlja da je sasvim jasno da postoji neka vrsta objektivne odgovornosti rukovodstva ministarstva prosvete i samog ministra.

Potpredsednik URS Vladimir Ilić je reklao da očekuju konkretne predloge premijera Ivice Dačić i prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića i da su spremni da o rekonstrukciji razgovaraju.

Na pitanje da li je zadovoljan radim ministara iz njegove stranke, Ilić je naveo da o tome treba drugi da se izjasne, da on misli da rade odlično, ali da su u URS spremni da čuju i druge argumente.

Na isto pitanje o Dinkiću, Ilić je rekao da i to može da bude tema za razgovore, ali da odluku donosi stranka. On smatra da ima odgovornosti ministra Obradovića oko događaja vezanih za malu maturu.

Šef poslanika DS Borislav Stefanović je naveo da Obradović ne sme ni da dočeka rekonstrukciju, te da je skandalom oko male mature potvrđeno dugogodišnje propadanje tog sektora.

Stefanović je ocenio, govoreći o rekonstrukciji vlade, "da 95 odsto ministara" ne treba da ostane i da će rekonstrukcija biti "zapušavanje rupa da se kupi vreme pred prevremene parlamentarne izbore".

Potpredsednik LDP Bojan Đurić je rekao da je trebalo prvo uraditi rekonstrukciju, pa usvajati rebalans, ocenivši da je politika vlade u osnovi pogrešna. On je naveo da ministar Obradović treba da podnese ostavku ili da bude smenjen.

(Izvor: Tanjug, Blic)

Pogledajte još