Cirkus u skupštini: Dinkić i opozicija ratovali rok stihovima

Najpre je poslanik LDP Bojan Đurić koji je oštro kritikovao Vladin predlog, kazao da ne zna da li da svoje obraćanje počne kao Rambo Amadeus sa tri minuta ćutanja, ili stihovima Caneta iz Partibrejkersa "Biti isti, biti poseban, biti samo svoj", koje je Dinkić ranije pominjao u Skupštini. Dinkić je kazao da mu je ipak najdraži pesnik Milan Mladenović koji je bio u grupi Ekatarina Velika i da su mu omiljeni stihovi "Kad je gotovo, za mene znaj tek tad je počelo".

Đurić se složio da je Milan Mladenović bio dobar pesnika, ali je Dinkiću poručio da ne uvede zemlju u situaciju kao iz njegove pesme "Još samo par godina za nas".

Posle oštrih kritika na predloženi rebalans ovogodišnjeg budžeta koje je izneo šef poslaničke grupe Demokratske stranke (DS) Borislav Stefanović, Dinkić mu je poručio da kao da je bio vidovit kada je u mladosti svoju rok grupu nazvao "Generacija bez budućnosti".

"Kao da ste znali kako će izgledati vaša stranka", rekao je Dinkić Stefanoviću i dodao da nije važno da li je DS "generacija bez budućnosti" nego je važno da Srbija ima budućnost.

U razmeni optužbi o tome ko je odgovoran za tešku ekonomsku situaciju, Stefanović je poručio da nije u redu što je Dinkić naziv svoje rok grupe "Monetarni udar" primenio na celu Srbiju.

Šef poslaničke grupe DS je kazao da je vladajuća koalicija mimo konkursa zaposlila 10.000 "partijskih vojnika", a u isto vreme 40.000 ljudi je izgubilo posao u privredi. "To je slika današnje Srbije i slika političkog parastosa ove vlade", kazao je Stefanović koji je ocenio da je predloženi rebalans "budžet za otpuštanje".

On je upitao da li je Vlada Srbije formirala fond za uštede koje je obećala od javnih nabavki.

"Kada se podvuče crta, celokupna privreda Srbije se svela na 38.000 zdravih preduzeća koje treba da nose celo društvo",
kazao je Stefanović i upozorio da predstoji propast privrede ako se nesto hitno ne preduzme, a rebalans donosi samo kozmetičke promene.

Dinkić je posle izlaganja Stefanovića optužio DS da je novoj vladi ostavila probleme i naveo dug putarima, propale dokapitalizacije, Agrobanku, Razvojnu banku Vojvodine.

"Čudi me da, kao bivša reformska stranka, ne podržavate mere koje podržavaju stručnjaci, sindikati, svi, da se stavi tačka na restrukturiranje neuspešnih firmi. Znam da je vama lakše da to gurate pod tepih. Kako je moguće da opozicija iz svih poslaničkih grupa kritikuje rebalans argumentima, a samo se vi služite neistinama", rekao Stefanović ministru Dinkiću.

Povodom kritike DS zbog malih izdvajanja za nauku, Dinkić je kazao da se nikada više nije ulagalo u nauku nego u vreme kada je on bio ministar finansija u vladi Vojislava Koštunice.

"Znam gospodine (Božidare) Đeliću da ste vi, kao vaše najveće dostignuće u nauci, promovisali Muzej dinosaurusa u Svilajncu, a ako je to nauka, onda ne znam...", poručio je Dinkić Đeliću, koji je bivši ministar za nauku.

U Skupštini i dalje traje načelna rasprava o rebalansu državnog budžeta koja je počela juče.

(Izvor: Kurir )

Pogledajte još