Moralni sunovrat: Roditelji davali 400 € za testove male mature

Ognjanović je naveo da je bilo slučajeva da su roditelji davali "poslednji dinar" - i po 200, 300 ili 400 evra, da bi kupili rešenja, nekoga prevarili ili podvalili, odnosno "progurali svoje dete gde mu nije mesto, što je strašno".

Ognjanović je izjavio Tanjugu da, kada se napravi greška i propust kao što je provaljivanje testova iz matematike za učenike, ona obavezno izazove krupne posledice.

Direktor Matematičke gimnazije je podsetio da su ti učenici vredno radili mesecima, možda i cele godine, dok su verovatno i njihovi roditelji plaćali razne kurseve i privatne časove.

"Poništavanjem male mature sve to je poništeno"
, rekao je Ognjanović i upitao kakva se na taj način upućuje poruka deci petnaestogodišnjeg uzrasta i ko će njih naterati iduće godine da rade.

On je, takođe, upitao ko će ovu generaciju sadašnjih "sedmaka" i "osmaka" motivisati, ako unapred znaju da je celogodišnji rad pod velikim znakom pitanja.

"Došli smo u situaciju gde nema izlaza. Šta god da se uradi, neko je oštećen i nekome je naneta na neki način nepravda", ocenio je Ognjanović.

On je rekao da je upotrebio i izraz "moralni sunovrat", ali pre svega, misleći na roditelje, koji, umesto da svojoj deci daju primer i kažu "nemojte da se služite nedozvoljenim sredstvima, da kradete i varate", ustvari ih na to navode.

Direktor Matematičke gimnazije je rekao da, sa druge strane, učenici ostvaruju velike uspehe na međunarodnim takmičenjima. Srbija je pozvana na dve matematičke Balkanijade, od kojih je jedna juniorska, bila u Turskoj, za decu do 15 godina, a druga je seniorska za srednjoškolce do 19 godina, objasnio je Ognjanović.

U Turskoj, ekipa Srbije je osvojila jednu zlatnu, tri srebrne i dve bronzane medalje, dok je na drugoj balkanijadi, koja je još u toku, prema prvim nezvaničnim rezultatima, takođe, osvojena jedna zlatna, dve srebrne i tri bronzane medalje, dodao je Ognjanović.

(Izvor: Tanjug, B92)

Pogledajte još