Preživeli berač izašao iz bolnice: Otrovan sam višnjama

Zabrinut, sa pogledom u daljinu, za “Blic” se priseća fatalne berbe 27. juna Milovoj Sivčević, koji je bio otrovan u voćnjaku srpsko-francuske firme “Inerprom” u Novoj Crvenki. Posle nekoliko dana u vrbaskoj bolnici pušten je na kućno lečenje.

Pojeo sam nekoliko višanja i počeo da povraćam, da gubim svest. Nisam znao šta mi je. Tek kad sam stigao u Hitnu pomoć u Kuli lekar me je pitao zašto sam išao u voćnjak kada postoji sumnja od trovanja. Pričali su da su ta dva radnika umrla od toplotnog udara ili od srca. Da nemam ovu otpusnu listu i za mene bi mogli da pričaju da sam bio bolestan ili pijan“, ogorčen je berač.

Fitosanitarna inspekcija tvrdi
da je pesticid bezopasan

„Utvrdili smo da je proizvođač zadnje tretiranje u zasadu višnje izvršio preparatom na bazi „deltametrina“ koji se primenjuje za suzbijanje insekata pre zrenja plodova. Laboratorijska analiza voćnjaka je pokazala da se na plodovima višnje nalazi pesticid „deltametrina“ u količini od 0,1 mg/kg, što je dva puta manje od dozvoljenog“, navodi se u saopštenju republičke Fitosanitarne inspekcije.

Ostaje pitanje zašto sumnje dežurnih lekara iz kulske Hitne pomoći o trovanju nisu bile dovoljan razlog da se izvrši obdukcija nad drugom žrtvom iz voćnjaka.

Ali, direktor kulskog Doma zdravlja, dr Žarka Ševin, navodi da je dežurni lekar po simptomima (sužene zenice, gušenje i drhtavica) posumnjao u trovanje, pa je u vrbaskoj bolnici kao uzrok smrti naveden „prestanak rada srca“.

Zvanično, „prestanak rada srca“ usmrtio je i prvu žrtvu Roberta Hulala (51) iz Bajše, koji je prvog radnog dana umro u voćnjaku.

„Prva žrtva je već preminula do dolaska lekara, ali kod drugog slučaja smo sumnje u trovanje preneli kolegama u vrbaskoj bolnici i policiji. Na njima je bilo da procene da li će se raditi obdukcija, toksikološka analiza ili eshumacija“, kažu kulski lekari.

Međutim, obdukcija nad obe žrtve je izostala, niti je posthumno uzet uzorak krvi za toksikološku analizu od druge žrtve. Na pitanje o istrazi, rezultatima analize, zašto nije obavljena obdukcija, kao i o mogućnosti eskumacije iz PU Sombor nisu hteli da odgovore.

Policija ni lekari nisu naredili obdukciju
, iako se prema zakonu o zdravstvenoj zaštiti ona obavezno vrši ukoliko je to od posebnog značaja za zaštitu zdravlja građana ili kada to nalažu epidemiološki ili sanitarni razlozi. Takođe, uzorci krvi i urina upućeni su u novosadski Institut za sudsku medicinu, iako je glavna adresa za sumnju u trovanje pesticidima i insekticidima je Nacionalni centar za kontrolu trovanja pri VMA.

Izvor: Blic

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.